Prodej lihovin letos stále klesá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Miroslav Chaloupka

Téměř rok po vyhlášení třítýdenní prohibice v Česku se lihovarníkům stále nedaří vrátit se v prodejích na čísla z dob před metanolovou aférou. Celkový trh lihovin poklesl v období od ledna do července o zhruba 1,3 procenta.

„Výraznější útlum je znát v segmentu gastronomie, a to o 1,9 procenta, odkud také pocházela podstatná část otrávených produktů. Mírnější, avšak znatelný pokles, přesněji o 1,1 procenta, vykazuje i maloobchod,“ uvedl šéf Unie výrobců a dovozců lihovin a také plzeňského Stocku Petr Pavlík.

Nejvíce lidé podle unie zanevřeli na ovocné likéry, vodky a bylinné likéry. Naopak se daří mírně zvyšovat prodeje whisky či tuzemáků.

To potvrzují i některé řetězce. Například v řetězci Albert podle pondělního vyjádření firmy letos zaznamenali zvýšený zájem v kategorii tuzemáků, karibských rumů a whisky, a to o deset procent. „Prohibice se výrazně podepsala na nákupním chování zákazníků retailových řetězců. V nižším cenovém segmentu se více zaměřili na nákup značkových položek,“ uvedla ředitelka komunikace Aholdu, který řetězce Albert provozuje, Judita Urbánková.

Dalším významným trendem je pak podle Unie výrobců a dovozců lihovin oslabení zájmu o ty nejlevnější lihoviny v restauracích nejnižších cenových kategorií.