Putinova limuzína využívá i české díly. Boční skla vyrobila chudeřická firma

Aurus Senat limuzína

Aurus Senat limuzína Zdroj: acz

Aurus Senat Sedan
Aurus Senat
Aurus Senat
Aurus Senat limuzína
Aurus Senat a jeho nejznámější uživatel - ruský prezident Vladimir Putin
24
Fotogalerie

Firma AGC Automotive Czech je jedním z největších výrobců autoskel v Evropě. Kromě oken do osobních vozů se pouští i do speciálních zakázek, jako je například výroba laminovaných skel pro dveře ruské vládní limuzíny Aurus Senat, kterou využívá i prezident Vladimir Putin.  

Vývoj speciálních laminátových skel začal v rámci skupiny AGC již v září roku 2016, do produkce se dostaly přesně o dva roky později.

„V drtivé většině případů vyrábíme v Chudeřicích velké série autoskel v desítkách tisíc kusů. Projekty jako je výroba skel pro vládní limuzíny, je ale vždy něco trochu speciálního. V malých sériích je každá chyba násobně dražší než v případě těch velkých. Vše se musí pečlivě připravit více než na 100 procent. Podobné projekty jsou důkazem, že dokážeme být velmi flexibilní a dodat autoskla a v takové kvalitě a množství, jaké automobilky potřebují a žádají“, uvedl generální ředitel AGC Automotive Czech Luděk Steklý.

Kromě toho musíme zmínit i zářez v automobilce Porsche, kde česká firma dodala trojúhelníková skla do hybridního supersportu 918 Spyder. Pokud jde o Aurus Senat, je to dítě ruského giganta NAMI. Pod kapotou se nachází dvanáctiválec o objemu 6,6 litru. Kromě 6,6 metrů dlouhé limuzíny je k mání i jako o metr kratší sedan a minivan. Nyní se chystá i civilní verze. Cena je stanovena na 160 tisíc dolarů (v přepočtu přes 3,5 milionu korun).

Další podobné články si můžete přečíst na webu AutoRevue.cz >>>