Rakousko vykompenzuje Německu snížení jaderné výroby elektřiny

Jaderná elektrárna Biblis

Jaderná elektrárna Biblis Zdroj: ctk

Tři rakouské energetické společnosti budou tuto zimu dodávat elektřinu Německu, aby vykompenzovaly tamní snížení výroby elektřiny po zastavení téměř poloviny německých jaderných elektráren.

Agentura AFP informovala, že rakouské společnosti Verbund, Wien Energie a EVN, ve které má téměř třetinový podíl německá firma ENBW, poskytnou celkem 1075 megawattů elektrického proudu. Většina, 785 megawattů, bude pocházet z EVN, Verbund dodá 150 megawattů a Wien Energie 140 megawattů.

EVN a Verbund mají začít s dodávkami tento měsíc, zatímco Wien Energie v listopadu. Wien Energie přitom ještě dojednává podmínky s německým federálním úřadem pro energetické sítě Bundesnetzagentur.

Česko zůstává za první Francií druhým největším dodavatelem elektřiny Německu, poznamenala AFP. Německá vláda v březnu rozhodla okamžité zastavení osmi nejstarších jaderných elektráren v zemi. Dále oznámila, že provoz devíti zbylých jaderných elektráren ustane do konce roku 2022. Rozhodla se tak v reakci na březnovou jadernou katastrofu v Japonsku, kde zemětřesení a následné cunami vážně poškodilo jadernou elektrárnu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.