Revize evropských jaderných elektráren po Fukušimě přijde na 625 miliard

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: reuters

Evropská komise ještě letos přijde s revizí směrnice o jaderné bezpečnosti. Promítne do ní zkušenosti získané po havárii v japonské Fukušimě a také zjištění následných zátěžových testů evropských jaderných elektráren. Zaměřit se chce především na úpravu bezpečnostních postupů, nezávislosti jaderných regulátorů či monitorovacích a ověřovacích mechanismů.

Do konce letošního dubna navíc ještě skupina expertů posoudí plány jednotlivých států, jakým způsobem se vyrovnají se zjištěním zátěžových testů. Nápravná opatření by pak státy a provozovatelé jaderných elektráren uvést do života do konce roku 2015, přeje si Evropská komise. Některé náročnější zásahy se ovšem protáhnou až za horizont roku 2015.

Zátěžové testy, ve kterých obstály i české jaderné elektrárny, sice neprokázaly, že by některá z evropských jaderných elektráren nebyla bezpečná, přesto doporučily provést řadu bezpečnostních zlepšení. Jde například o zlepšení ochrany před zemětřesením, vyhodnocení rizika povodní a požárů způsobených zemětřesením, zesílení povodňové ochrany či instalace mobilních dieselových záložních generátorů. Celkem mají tato opatření přijít provozovatele elektráren na 25 miliard eur, což je zhruba 625 miliard korun.

Zvýšení bezpečnosti jednoho evropského reaktoru tak bude v průměru stát 200 milionů eur. Investice budou hradit elektrárenské společnosti. Možnosti finanční výpomoci z evropských prostředků jsou podle Evropské komise velmi omezené. V úvahu přichází například finanční podpora formou úvěrů od evropského atomového společenství Euratom. V tomto nástroji ovšem už zbývá jen velmi malá částka.