Ropa výrazně zpevňuje vlivem uvolňování karanténních opatření

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: Reuters

Těžba ropy
Těžba ropy
3
Fotogalerie

Ceny ropy prudce rostou. Několik asijských a evropských zemí i amerických států uvolňuje karanténní opatření. Počítá se s oživením poptávky.

V 17:40 středoevropského letního času cena severomořské ropy Brent stoupala o necelých deset procent na 29,91 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 16,8 procenta na 23,82 dolarů za barel.

Itálie, Španělsko, Nigérie či Indie a z amerických států například Ohio povolily některým lidem návrat do práce, v zemích se znovu rozjela staveniště, otevřely parky a knihovny.

Světová poptávka po ropě v dubnu klesla zhruba o 30 procent a očekává se, že zůstane slabá po celé měsíce.

Švýcarská banka UBS uvedla, že uvolnění restrikcí povede na trhu s ropou ve třetím čtvrtletí k vyrovnání dodávek ropy a poptávky po ní. Ve čtvrtém kvartálu nebude podle UBS dostatek dodávek této suroviny. Na konci roku se ropa Brent bude obchodovat za 43 dolarů za barel, v polovině roku 2021 za 55 dolarů za barel, odhaduje banka.

„Trh je stále zranitelný, ale jedna věc je nyní jistá: dno poptávky je za námi,“ uvedl analytik Per Magnus Nysveen ze společnosti Rystad Energy.