Ropný gigant PKN Orlen zahajuje tažení v poštovním byznysu

Ropný gigant se pouští do oblasti poštovnictví

Ropný gigant se pouští do oblasti poštovnictví Zdroj: Kolaz E15

Polský ropný koncern PKN Orlen vstupuje na trh poštovních a kurýrních služeb. Od nynějška je možné nechat poslat na vybraných čerpacích stanicích poštovní zásilky do 25 kilogramů, které si pak adresát v jím zvolený čas vyzvedne. Brzy bude možné z pump Orlenu posílat i balíky.

Nová služba se jmenuje Pumpa s balíkem. Její předností je hlavně fakt, že tyto stanice jsou otevřeny 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Adresát zároveň nemusí čekat na kurýra. Zpraven přes e-mail nebo SMS, že zásilka již dorazila, si ji může vyzvednout sám, kdy uzná za vhodné. Kromě toho je doručení na sběrnou adresu levnější než k domovním dveřím.

Zatím službu nabízí 650 čerpacích stanic ropného koncernu. I kdyby se do přijímání a vydávání balíků zapojilo všech 1775 stanic Orlenu, pro státní poštu Poczta Polska s jejími osmi tisíci pobočkami by to velkou konkurenci neznamenalo. Také proto, že poštovní úřady jsou na území země rozmístěny ještě rovnoměrněji než čerpací stanice.

Očekávaná srážka s konkurenčním Integerem

Nový rival by ale mohl znamenat nebezpečí pro soukromou poštu Integer, která pod značkou InPost provozuje v celém Polsku 650 balíkových automatů. Fungují na stejném principu jako služba Orlenu a jsou nainstalovány v nákupních centrech nebo právě u čerpacích stanic. Obě sítě se tak alespoň částečně překrývají. Právě zvolené místo přitom může rozhodovat o úspěchu podnikatelského záměru. Na cenový boj totiž není příliš manévrovacího prostoru.

Nic nového pod sluncem

Nová služba PKN Orlen není polským vynálezem. Podle tiskové zprávy ropné firmy je toto řešení „nejrychleji se rozvíjející světovou službou v logistice“. Velké popularitě se těší mimo jiné v Německu, Francii, Belgii a Velké Británii.

Mimo Polsko PKN Orlen vlastní skoro tisíc čerpacích stanic v zahraničí: 558 v Německu, 337 v Česku a 35 v Litvě. Zda bude „Pumpu s balíkem“ zavádět i tam, nebylo ze strany koncernu dáno ve známost.