Rozšířený Nord Stream nesníží závislost EU na plynu z Ruska, varuje Tusk

Nord Stream

Nord Stream Zdroj: E15 Petr Horký

Rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí surovinu z Ruska do Německa po dně Baltského moře, by podle názoru šéfa summitů EU Donalda Tuska nezvýšilo diverzifikaci zdrojů plynu ani nesnížilo energetickou závislost Evropské unie na Rusku. Unijní summit ve svých závěrech upozornil, že všechny nové energetické projekty musí odpovídat příslušné legislativě EU a také cílům vznikající evropské energetické unie.

Tusk před novináři citoval údaje Evropské komise, která podle něj spočetla, že dokončení projektu Nord Stream 2 by zvýšilo závislost Evropy na jednom dodavateli a koncentrovalo do této jedné cesty 80 procent dodávek ruského plynu. Také by to znamenalo dominantní pozici ruské společnosti Gazprom na německém trhu s podílem přes 60 procent.

„Z mého pohledu nepomáhá Nord Stream diverzifikaci, ani nesnižuje naši energetickou závislost. Ale je na komisi, aby dokončila své technické i právní hodnocení toho, zda toto je, či není v souladu s našimi dnešními závěry,“ poznamenal Tusk. Právě komise tak nakonec rozhodne, zda má mít projekt nárok na jakoukoli - finanční, právní či politickou - podporu ze strany Evropské unie či jejích členských zemí.

Z mého pohledu nepomáhá Nord Stream diverzifikaci, ani nesnižuje naši energetickou závislost

Podle Tuska dnes prezidenti a premiéři osmadvacítky na summitu hovořili také o „geopolitickém kontextu“ a o problémech, které případné rozšíření plynovodu bude znamenat pro Ukrajinu. Itálie, ale také Bulharsko a další země chtěly vyjasnit, proč nešlo pokračovat v plánech na plynovod South Stream, když rozšíření baltského plynovodu by mohlo být možné.

Na projektu Nord Stream 2, který spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře, se dohodl ruský Gazprom s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell.