Rusko: Dokud Ukrajina nesplatí dluh, jednat o plynu nebudeme

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Rusko neplánuje jednat s Ukrajinou o sporné ceně plynu před 16. červnem, do kdy má Kyjevu splatit svůj dluh. Řekla to mluvčí ruského ministerstva energetiky v reakci na informace, že by se další jednání mohlo uskutečnit v sobotu.

„V příštích dnech není plánováno žádné setkání. Čekáme na svoje peníze,“ sdělila agentuře mluvčí Olga Golantová. Reagovala tak na předchozí sdělení komisaře Evropské unie Günthera Oettingera, který doufá, že by se další schůzka obou stran mohla uskutečnit v sobotu.

Středeční třístranné jednání v Bruselu o cenách za dodávky ruského plynu na Ukrajinu skončilo bez výsledku. Den nato generální ředitel Gazpromu Alexej Miller upozornil, že pokud Ukrajina do pondělních 08:00 SELČ nesplatí dluh za již dříve odebraný plyn v částce 1,95 miliardy dolarů, což je zhruba 40 miliard korun, ruský monopolní vývozce plynu Gazprom jí zastaví veškeré dodávky.

Slevu o sto dolarů Kyjev odmítl

Spor o plyn vypukl mezi Ruskem a Ukrajinou počátkem dubna, kdy Moskva zrušila předchozí slevy, které poskytla režimu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče mimo jiné za pronájem sevastopolské námořní základny na mezitím anektovaném Krymu. Cena plynu pro Ukrajince tak prudce vzrostla z 268,50 na 485,50 dolaru za tisíc metrů krychlových. Kyjev ve středu odmítl návrh Moskvy na slevu 100 dolarů za tisíc metrů krychlových poskytnutou ruskou vládou. Požaduje místo toho novou smlouvu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk označil nabídku za léčku s poukazem na to, že by Moskva mohla kdykoli od „vládní slevy“ odstoupit.

Evropská unie navrhuje kompromis

Šéf ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev dnes podle agentury Reuters sdělil, že Ukrajina je připravena platit po přechodnou dobu 18 měsíců kompromisní cenu 326 dolarů. Jde o návrh předložený stranám Evropskou unií. V případě, že na něj Moskva přistoupí, je Kyjev podle Koboleva ochoten vyrovnat své nezaplacené účty z minulosti.

Ukrajinská vláda zpochybňuje jednak novou cenu za ruský plyn, jednak celkovou dlužnou částku, která podle agentury RIA Novosti dosahuje čtyř a půl miliardy dolarů.