Rusko nalije další miliardy do svého chřadnoucího autoprůmyslu

Lada Priora

Lada Priora Zdroj: Sah68 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Moskva plánuje uvolnit dodatečné státní prostředky ve výši sedmi miliard rublů (2,8 miliardy korun) na podporu svého automobilového průmyslu. S odvoláním na ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova o tom informoval ruský list Vedomosti.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Vláda chce o pět miliard rublů rozšířit program šrotovného a program, ve kterém zájemci o koupi nového vozu mohou uplatnit slevu, když svůj starý vůz vymění za nový, cituje list Manturova. Další miliardou rublů vláda přispěje do programu, který má snížit náklady na leasing aut, stejně velkou částku uvolní na dotace úrokových sazeb u půjček, uvedla agentura Reuters.

Podnikatelské sdružení AEB na začátku července oznámilo, že prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Rusku se v prvním pololetí meziročně snížil o 36 procent na 782 tisíc vozů. V samotném červnu pokles prodeje zpomalil na 30 procent z květnových 38 procent. AEB nyní předpokládá, že v celém letošním roce klesne prodej aut o 36 procent na 1,55 milionu.