Rusko podpoří automobilový průmysl 50 miliardami rublů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, Mlada fronta E15

Ruská vláda podpoří v letošním roce automobilový průmysl 50 miliardami rublů (15,8 miliardy korun). Uvedl to premiér Dmitrij Medveděv a dodal, že již podepsal potřebné nařízení. Polovina této částky bude určena na program šrotovného. Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy. Vliv mají i západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Vláda na propad automobilového trhu reagovala jednak zavedením programu šrotovného, kdy kupující obdrží slevu na nákup nového vozu výměnou za starý vůz, jednak nabídkou zvýhodněných úvěrů. Některá opatření byla představena už v roce 2013. Systém podpor pak vláda posílila v letech 2014 a 2015.

V loňském roce se podle podnikatelského sdružení AEB prodej nových automobilů v Rusku propadl o 36 procent na 1,6 milionu vozů. Ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov již dříve odhadl, že díky státní podpoře se loni prodalo zhruba 600 tisíc aut. Na letošek se odhaduje pokles o 4,7 procenta, uvedla agentura Reuters.