Rusko v prvním čtvrtletí vyvezlo o pětinu méně plynu

Vývoz plynu z Ruska v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 20 procent na 34,4 miliardy metrů krychlových. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace od zdrojů z odvětví. V samotném březnu se vývoz zvýšil na 13,5 miliardy metrů krychlových z deseti miliard v únoru.

Údaje zahrnují vývoz ruského státního energetického gigantu Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska prostřednictvím plynovodů a je důležitým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky.

Navzdory poklesu v prvním čtvrtletí však analytici očekávají, že po zbytek roku vývoz poroste díky nízkým cenám plynu a drsnějšímu počasí. Ceny plynu jsou vázané u dlouhodobých kontraktů Gazpromu na ceny ropy a ropných produktů, je tu však časové zpoždění v délce šest až devět měsíců. Ceny ropy se od června kvůli nadměrným dodávkám na trhy snížily zhruba o polovinu.

Poptávku po plynu v Evropě silně snížilo neobvykle teplé počasí v roce 2014


„Poptávku po plynu v Evropě silně snížilo neobvykle teplé počasí v roce 2014. Nicméně, základní poptávka převážně stagnovala a očekáváme, že spotřeba plynu by mohla v případě normalizace počasí v roce 2015 stoupnout (o 40 miliard metrů krychlových),“ uvedli analytici Citi. Většinu z této vyšší poptávky pak podle nich uspokojí Gazprom, napsala agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje již dříve odhadlo, že průměrná cena ruského plynu by v letošním roce mohla pro většinu Evropské unie klesnout o 35 procent na 222 dolarů (5700 korun) za tisíc metrů krychlových. Vývoz plynu z Ruska ohrožuje také spor s Ukrajinou. Loni export plynu z Ruska na Ukrajinu klesl o zhruba 50 procent na 28,5 miliardy metrů krychlových.