RWE bude masivně investovat do obnovitelných zdrojů

RWE

RWE Zdroj: RWE

Německá energetická firma RWE se chce dobře připravit na odklon Německa od jaderné energetiky a hodlá v průběhu příštích čtyř let investovat do obnovitelných zdrojů energie pět miliard eur (128,7 miliardy Kč).

Skupina RWE, která působí také v České republice, svým prohlášením následuje konkurenční německou skupinu E.ON. Ta v prosinci zveřejnila, že během pěti roků dá do zelené energie sedm miliard eur.

Rozhodnutí Německa opustit jadernou energetiku uvrhlo obě společnosti do problémů. Klesl jim zisk, musely propouštět (u společnosti E.ON bylo v ohrožení až 10 tisíc míst, což je víc než deset procent zaměstnanců) a prodaly část majetku.

Divize obnovitelných zdrojů RWE Innogy se v pololetí na celkových příjmech skupiny podílela méně než jedním procentem. RWE loni uvedla, že chce mít do roku 2014 z obnovitelných zdrojů provozní zisk půl miliardy eur.

Skupina RWE má v Česku více než 2,3 milionu zákazníků a ovládá několik firem. Řídicí společností v Česku je firma RWE Transgas, jejíž hlavními obchodními aktivitami jsou dovoz zemního plynu a obchod s ním. Kromě RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky, patří do RWE také regionální prodejci a distributoři a tranzitní společnost NET4GAS.

Rozhodnutí německé vlády ukončit výrobu elektřiny z jádra, k němuž ji přiměla loňská havárie v japonské Fukušimě, zasáhlo RWE prakticky hned, protože jí patřily dva z osmi jaderných reaktorů, které byly v Německu zavřeny okamžitě. Zbylé reaktory mají být vyřazeny z provozu do roku 2022. RWE vyrábí elektřinu hlavně z jádra a v uhelných elektrárnách.