RWE sníží ceny plynu o deset procent, domácnosti ušetří tisíce korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Společnost RWE se rozhodla od května snížit ceny plynu pro domácnosti o více než deset procent. Rodinný dům se spotřebou 25 MWh tak zaplatí ročně až o 5500 korun méně, byt se spotřebou 12 MWh ušetří zhruba 2600 korun, řekl deníku Právo obchodní ředitel RWE Tomáš Varcop. Pražská plynárenská ceny snížila o 6,5 procenta už na přelomu roku. Společnost Bohemia Energy, rovněž sníží od 1. června 2013 ceny plynu až o 9 procent. Společnost E.ON zatím o zlevnění plynu neuvažuje.

RWE svým krokem podle Varcopa reaguje na to, že Češi v poslední době při hledání nejlevnější ceny stále častěji mění dodavatele energií. „Český trh s plynem je v současné době nejdynamičtějším trhem v Evropě. Z hlediska počtu změn dodavatele už jsme dokonce předehnali i Velkou Británii nebo Holandsko. V roce 2012 dodavatele změnilo 350 tisíc zákazníků, z toho nám odešlo 250 tisíc klientů,“ řekl Právu Varcop.

RWE je podle Varcopa sice vnímána jako prémiová značka, s čímž souvisí i relativně vyšší úroveň cen. Ekonomický tlak se v současnosti ale stupňuje a domácnosti i podnikatelé začali odcházet ke konkurenci v příliš velkém počtu.

RWE zároveň se snížením cen plynu nabízí prémie zákazníkům, kteří uzavřou smlouvu o dodávkách na dva roky. „Počítáme s tím, že celkem zákazníkům vyplatíme na prémiích a bonusech řádově stovky milionů korun. Chceme si zákazníky udržet, a proto jsme se rozhodli pro tak razantní slevy,“ uvedl Varcop.

Podle Varcopa zlevnění nesouvisí s arbitráží, kterou RWE vede s ruskou společností Gazprom. RWE ve sporu tvrdí, že měla právo snížit své závazky pro odběr plynu. Gazprom však požadoval peníze za nevyčerpaný minimální odběr plynu v letech 2008 až 2011. Arbitrážní soud ve Vídni se v říjnu přiklonil na stranu RWE, Gazprom ale usiluje o změnu rozhodnutí.

Konkurence snížení cen až na výjimky nechystá, část ke slevám přistoupila už dříve

Varcop očekává, že konkurence na změnu cen ze strany RWE zareaguje. „Co se ceny týče, tak někteří konkurenti slibují, že budou pod cenou RWE. Pro hráče, jejichž hlavním argumentem byla pouze nižší cena, to ale může být výzva. Budou muset hledat nové cesty diferenciace svých nabídek, což není vždy jednoduché a už vůbec ne levné. Rozdíly v cenách se nyní podstatně sníží a například kvalita a dostupnost zákaznického servisu a spolehlivost dodávky se stanou při rozhodování o volbě dodavatele mnohem důležitější,“ uzavřel Varcop.

Dvojka na českém trhu, společnost E.ON, ale už oznámila, že v této chvíli neplánuje zlevnění plynu k 1. květnu. E.ON se ani neobává, že by kvůli změně cenové politiky RWE přišla o zákazníky. „Podle statistik přešlo nejvíc z 348 tisíc zákazníků, kteří loni změnili dodavatele plynu, právě k E.ON, takže se jejich odchodu neobáváme,“ řekl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Ani Pražská plynárenská se v nejbližší době ke zlevnění nechystá. „Toto jsme provedli před zimou, snažili jsme se zákazníkům ulevit na začátku topné sezony,“ řekl mluvčí firmy Miroslav Vránek. „Na přelomu roku jsme nabídli všem klientům zlevnění o 6,5 procenta, pokud prodlouží smlouvu o dva roky. Využily toho desítky tisíc lidí,“ dodal.

Alternativní dodavatel plynu Centropol Energy snížil ceny už od 1. dubna. Plyn zlevňuje o šest procent, snížení cen se týká zákazníků ve všech pásmech spotřeby. „Na územích, kde je RWE dominantním dodavatelem, garantujeme našim zákazníkům nižší cenu v porovnání s RWE. Tuto cenu budeme garantovat i po plánovaném snížení cen tohoto dominantního dodavatele,“ dodal k tomu mluvčí firmy Martin Jonáš.

„Našim zákazníkům s produktem Garance zajišťujeme cenovou výhodnost proti dominantnímu dodavateli,“ řekla mluvčí alternativního dodavatele plynu Bohemia Energy Alžběta Šťastná. Podle ní bude firma na změnu cenové politiky RWE reagovat.