RWE Transgas vyhrál spor s Gazpromem o deset miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Česká plynárenská společnost RWE Transgas zvítězila ve sporu s ruským Gazpromem ohledně systému take-or-pay, který zavazuje odběratele k placení i v případě, že všechen plyn neodebere. Agentuře Reuters to dnes sdělil mluvčí firmy Martin Chalupský.

Firma RWE Transgas podle agentury Interfax tvrdila, že má právo snížit své závazky pro odběr plynu. Gazprom však požadoval peníze za nevyčerpaný minimální odběr plynu v letech 2008 až 2011.

Podle zdrojů Interfaxu se kauza projednávaná u vídeňského arbitrážního soudu týkala částky přes 500 milionů dolarů (zhruba deset miliard korun). Gazprom u tohoto soudu vede s RWE také další spor, který se týká revize podmínek dohody o dodávkách plynu.

Evropští zákazníci Gazpromu si delší dobu stěžují na vysoké ceny u dlouhodobých kontraktů. Gazprom se již dohodl na změně smluv s několika klíčovými evropskými klienty, například německou firmou E.ON.

Vítězství RWE je podle agentury Reuters další ranou pro aktivity Gazpromu v Evropě, kde ruská firma pokrývá zhruba čtvrtinu spotřeby plynu. „Pro Gazprom je to nepříjemný precedent, zatímco pro jeho zákazníky je to příznivý faktor. Nelze vyloučit lavinu podobných případů,“ uvedl jeden z moskevských analytiků společnosti USB.

Gazprom je nyní vyšetřován Evropskou komisí kvůli podezření, že zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky. Gazprom minulý měsíc komisi obvinil, že jej nutí ke snižování cen plynu pro odběratele.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

RWE Transgas je součástí německé energetické skupiny RWE, která je nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Firma dodává zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod.

: