Saar Gummi zvedla tržby na 3,4 miliard, chystá stamilionové investice

Zdroj: ČTK

2
Fotogalerie

Gumárny Saar Gummi Czech z Červeného Kostelce, které patří k evropským lídrům výroby těsnění do aut, loni zvedly tržby o 19 procent na 3,4 miliardy korun a chystají investici do rozšíření výroby za zhruba 700 milionů korun. Podnik je jedním z klíčových závodů světové skupiny SaarGummi, která od roku 2011 patří čínskému koncernu CQLT.

Pro letošní rok firma plánuje další růst tržeb asi o devět procent na úroveň 3,7 miliardy korun. "Dominantním segmentem výroby zůstávají dynamické těsnicí systémy, tedy těsnění dveří a dalších pohyblivých dílů karoserií. Těmito výrobky vybavujeme již každý čtvrtý v Evropě vyrobený osobní automobil," uvedl Tichý.

Menší podíl výroby patří lisovaným těsněním z pryže nebo z kombinace pryže a plastu. Část tržeb pochází z výroby gumárenských směsí. Ty firma dělá hlavně pro vlastní potřebu, ale dodává je i sesterským závodům na Slovensku a v Rusku. K růstu tržeb přispívají například loni získané kontrakty pro Citroën a BMW.

Loni firma investovala 170 milionů korun, největší byla investice do dvanácté gumárenské vytlačovací linky za 57 milionů korun. Za třetí mísicí linku v mísírně gumárenských směsí utratila loni Saar Gummi 38 milionů korun a po letošním dokončení bude linka představovat celkovou investici 95 milionů korun.

Letošní investice se podle Tichého budou odvíjet od očekávaného souhlasu vlastníků společnosti s výstavbou další výrobní haly v Červeném Kostelci. "Hala, na kterou bylo vydáno stavební povolení, se pravděpodobně začne stavět letos a v lednu příštího roku by měla začít montáž technologií," uvedl Tichý.

Stavební část spolu s infrastrukturou bude stát zhruba 200 milionů korun, technologická investice v průběhu několika let dosáhne zhruba půl miliardy korun. Nová hala pojme nejméně šest vytlačovacích linek, což by znamenalo zvýšení současné výrobní kapacity o 50 procent. "Charakter technologického vybavení se ale bude odvíjet od získaných zakázek i od strategických záměrů skupiny SaarGummi," uvedl Tichý. Zatím poslední velkou investici firma udělala v roce 2013, kdy nákladem čtvrt miliardy korun postavila mísírnu směsí.

Průměrné mzdy v Saar Gummi Czech loni vzrostly o 3,5 procenta na v regionu výrazně nadprůměrných 37.050 korun. Průměrný počet zaměstnanců vzrostl ze 739 v roce 2015 na 820 v roce 2016. Firma dále prostřednictvím agentury zaměstnává zhruba 150 lidí zdravotně postižených a znevýhodněných.

Hlavní závod má Saar Gummi v Červeném Kostelci, kde jej firma vybudovala na zelené louce v roce 2000 a postupně jej rozšířila na čtyři haly. Další závod má od roku 2005 ve Velkém Poříčí a menší provoz má v Hronově.