Skanska zvýšila zisk na téměř 400 milionů, tržby klesly na 14 miliard

Skanska Property, projekt Riverview

Skanska Property, projekt Riverview Zdroj: Skanska Property

Michal Jurka
Skanska
Skanska Property, projekt Riverview
4
Fotogalerie

Stavební firma Skanska ČR a Slovensko loni zvýšila provozní zisk meziročně o 8,2 procenta na 382 milionů korun. Tržby klesly o 10,1 procenta na 14,2 miliardy korun, informoval ředitel společnosti Skanska ČR a Slovensko Michal Jurka.

"Růst zisku při nižším obratu jsme dosáhli jednak lepším řízením projektů v oblasti nákladů, efektivním využíváním vlastních kapacit, tak i úspornými opatřeními a lepším řízením rizik," uvedl Jurka. Loni nicméně Skanska pociťovala úbytek velkých veřejných zakázek, dodal.

Skanska loni získala nové zakázky za 16,03 miliardy korun, meziročně o tři procenta méně. "Zásoba práce je poměrně solidní. V podstatě odpovídá objemu ročních tržeb," doplnil Jurka.

Mezi největší projekty Skansky patří stavba nového úseku dálnice D1 na Slovensku mezi obcemi Budimír a Bidovice. Hodnota zakázky, kterou firma získala loni v létě, je zhruba 5,3 miliardy korun.

Skanska patří k největším stavebním a developerským společnostem v Česku a na Slovensku. Zabývá se hlavně silničním a železničním stavitelstvím a betonovými konstrukcemi. Její dceřiné společnosti se zaměřují i na stavbu bytů a komerčních nemovitostí převážně v Praze. Rezidenční část společnosti Skanska Reality loni prodala 450 nových bytů, meziročně zhruba o desetinu méně.

"Přestože jsme předchozích dvou letech investovali finanční prostředky v řádech stovek milionů korun, i nadále jsme připraveni na další investice. V centru našeho zájmu jsou zejména projekty v širším centru Prahy s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností s řádově stovkami bytů," doplnila generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková.

Skupina je součástí světového koncernu Skanska se sídlem ve Švédsku. Loni byly pod společnost Skanska ČR a Slovensko zahrnuty rovněž stavební aktivity v Rumunsku a Maďarsku.