Jak se daří Kovosvitu MAS? Posiluje obchod a plánuje vyšší zisk

Zdroj: KOVOSVIT MAS, a. s.

Po kritickém roce 2016, kdy šlo Kovosvitu MAS o přežití, se strojírenská firma ze Sezimova Ústí chystá k dalšímu rozmachu. Počítá s obratem 1,6 miliardy korun a se ziskem kolem 50 milionů před zdaněním. Firmu zachránil vstup strategického investora, společnosti Industry Inovations. Ještě loni na podzim obnovila výrobu a daří se jí i obchodně.

Na další směřování společnosti od ledna dohlíží staronový ředitel Libor Kuchař, který se do firmy vrátil po pěti letech. „ Našel jsem tu skupinu lidí, kteří chtějí s firmou pokračovat a mají v ní důvěru. S týmem se mi pracuje příjemně a mám se o koho opřít,“„ pochvaluje si Libor Kuchař, který díky znalosti prostředí rychle naskočil do pracovního procesu.

KOVOSVIT MAS, a. s.

Prioritou je obchod

Firma i přes problémy v minulém roce udržela klíčové zaměstnance ve výrobě. Nyní se chce výrazně zaměřit na obchodní činnost. Hledá obchodní zástupce zaměřené na export, protože Kovosvit se chce svou produkcí prosadit i na dalších evropských trzích.

„Dlouhodobě považuji za klíčový trh Českou republiku, kde vyvineme maximální úsilí, abychom byli nejsilnějším hráčem v našem segmentu. Dále je to trh Slovenska a především Polska, kde máme dceřinou společnost s devíti zaměstnanci zastupujícími Kovosvit. Zvažujeme návrat do Německa a rozvoj v Rumunsku, kde jsme dlouholetými dodavateli, a kde chceme znásobit náš odbyt,“ říká Libor Kuchař.

Výroba v Kovosvitu stojí na dvou základních pilířích. Čtvrtinu obratu generuje ve slévárně, které se daří dokonce natolik, že naráží na problémy s nedostatečnou kapacitou. Druhým pilířem je výroba obráběcích strojů, jichž podnik produkuje více než třicet měsíčně.

KOVOSVIT MAS, a. s.

Výrobní novinky

Právě u obráběcích strojů je důležité držet krok s konkurencí a s technologickými novinkami. Proto Kovosvit nabírá technicky vzdělané inženýry-strojaře, aby posílil rozvoj firmy a její technické know-how. Kovosvit mimo jiné plánuje investici do 3D měřícího stroje.

Firma letos představí několik novinek, což je důkazem, že vývoj se loni nezastavil. „Nejzásadnější bude doplnění strojů řady MCU o stroj MCU 450 umožňující pětiosé obrábění. Tento produkt, jímž zkompletujeme jednu naší úspěšnou výrobní řadu, představíme na veletrhu v Brně a následně jej uvedeme na trh. Další novinkou je inovace našich tříosých center typu MCV 754 a stále pokračujeme v dlouhodobém projektu hybridní aditivní technologie, na němž spolupracujeme s vysokými školami a jehož konec je plánovaný v roce 2021,“ uvedl Libor Kuchař.

Kovosvit MAS je s šesti stovkami zaměstnanců významným zaměstnavatelem v regionu a díky vstupu Industry Innovations Jaroslava Strnada, českého průmyslníka a majitele holdingu Czechoslovak Group také zůstane. „V oblasti výroby obráběcích strojů jsme v regionu střední Evropy významným hráčem a věřím, že na klíčových trzích porosteme,“ uzavírá Libor Kuchař.