Safina otevře vlastní rafinérii v americkém Texasu. Zpracovávat bude platinu

Tavení platiny

Tavení platiny Zdroj: Archiv

Česká společnost Safina spustí ve Spojených státech amerických vlastní rafinérii na zpracování platiny. Firma, která se zameřuje na zpracování a recyklaci drahých kovů, počítá s úvodní investicí na úrovni 50 milionů korun. Rafinérie má být spuštěna již v květnu letošního roku ve městě Houston ve státě Texas. V úvodní fázi bude mít 15 zaměstnanců.

„Rafinérie bude zaměřena na zpracování platinových kovů. Práce v ní bude zahrnovat příjem materiálu, tavení, vzorkování, analýzu i samotnou rafinaci do podoby ryzích kovů. Dále se v rafinérii budou výrábět speciální platinové chemikálie k přímému použití v chemickém a farmaceutickém průmyslu,“ říká generální ředitel společnosti Tomáš Plachý.

Safina, která má centrálu ve Vestci u Prahy, působí vedle Evropské Unie také vAsii či v Ruské federaci. Loni měla celkový obrat 4,7 miliardy korun. Do Spojených států amerických dodává především termočlánky, které slouží pro měření teploty v přístrojích využívaných ve zdravotnictví, vědě a výzkumu.

Jsou zařazeny i do aplikací americké vesmírné agentury NASA. Zámořské firmy jako Cleveland Electric nebo NBS ze safinských termočlánků montují mimo jiné teploměry pro vesmírné aplikace.

Loni firma dosáhla na americkém trhu obratu v přepočtu 100 milionů korun. „V letošním roce očekáváme nárůst minimálně na úroveň 300 milionů a v příštím roce – s ohledem na plný provoz a návazný rozvoj rafinerie – plánujeme překročení hranice miliardy korun,“ říká Tomáš Plachý.

Společnost zaměstnává v současnosti téměř 220 lidí. Klíčovou činností společnosti je vedle rafinace také výroba produktů z drahých kovů s vysokou přidanou hodnotou, které jsou určeny především pro sklářský a elektrotechnický průmysl. Safina přichází s technologiemi, které mají konkurenční výhodu a mají proto na trhu úspěch. Další činností společnosti je výroba a prodej investičních drahokovových destiček a slitků, které se vyrábí především z kovů jako je zlato, stříbro nebo zmíněná platina. Společnost je členem nadnárodní skupiny Safichem Group, která má centrum ve Švýcarsku.

Zlatá horečka každý rok