Šéf innogy Herrmann rezignoval. Jeho odchod souvisí s rozhodnutím Evropské komise o prodeji části firmy

Martin Herrmann, bývalý generální ředitel innogy ČR dál působí v představenstvu innogy SE

Martin Herrmann, bývalý generální ředitel innogy ČR dál působí v představenstvu innogy SE Zdroj: ČTK

Tomáš Varcop, nový generální ředitel innogy ČR
Martin Hermann (vlevo), Thomas Merker (druhý zleva) a Tomáš Varcop
Innogy
.
Innogy
7
Fotogalerie

Generální ředitel společnosti innogy Česká republika Martin Herrmann končí, v úterý rezignoval na funkci. Nahradí ho Tomáš Varcop, uvedl  mluvčí innogy v ČR Martin Chalupský. Odchod Herrmanna podle něj souvisí s rozhodnutím Evropské komise týkajícím se firmy. 

Odchází také finanční ředitel společnosti Thomas Merker, kterého nahradí Zbyněk Solecký, uvedl mluvčí. Třetím členem vedení bude Josef Benda, dodal.

Evropská komise oznámila, že energetická společnost E.ON smí převzít část majetku innogy, pokud splní určité podmínky, mezi které patří i prodej plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v Česku. Schválila tak návrh, který jí E.ON předložil. Nový investor české části energetické skupiny innogy bude znám v příštím roce.

Herrmann odchází po 17 letech práce pro innogy či dříve RWE v Česku. Nově se bude věnovat pouze práci v představenstvu innogy SE v Essenu jako člen představenstva zodpovědný za obchodní aktivity. Merker bude pokračovat ve vedení českých společností innogy Grid Holding, GasNet a GridServices, tedy síťových společností, které přecházejí do majetkové struktury konsorcia fondů Macquarie.

„Energetický svět prochází výraznými změnami a dnes schválená transakce mezi koncerny RWE a E.ON je toho důkazem. I já osobně musím udělat změnu a po 17 letech působení ve vedení našich firem v České republice se budu soustředit nadále jen na koncernové aktivity,“ uvedl Herrmann.

V českém RWE působil Herrmann od května 2002, kdy se stal členem představenstva a finančním ředitelem tehdejšího Transgasu, od roku 2007 řídil všechny aktivity skupiny v České republice a poté od roku 2011 i veškerá zastoupení RWE ve střední a východní Evropě. V roce 2016 byl zvolen do představenstva nově vzniklé společnosti innogy SE v Essenu jako člen představenstva zodpovědný za maloobchod.

Nové představenstvo innogy ČR ve společném prohlášení uvedlo, že je jeho cílem rozvíjet innogy jako jedničku na trhu se zemním plynem a nadále posilovat aktivity v oblasti obchodu s elektřinou a čistou mobilitou. „Je třeba zdůraznit, že innogy nikam neodchází. Naopak budeme na trhu i nadále solidní a spolehlivou firmou, ale i dravou konkurencí,“ doplnili členové vedení firmy.

Varcop je dlouholetým manažerem ve skupinách RWE a innogy v ČR. Po zkušenostech v poradenské a konzultantské oblasti působil jako šéf obchodu a člen představenstva v Západoslovenské energetice. V roce 2008 nastoupil do představenstva tehdejšího RWE Transgas. Nyní je generálním ředitelem obchodní společnosti innogy Energie, podle Chalupského mu tato funkce zůstane.

Solecký pracuje ve společnostech skupiny RWE a innogy přes dvacet let. V roce 2013 převzal pozici finančního ředitele ve společnosti RWE Energie a finance obchodní části skupiny innogy vede jako finanční ředitel innogy Energie dosud.

Benda působí ve skupině RWE a innogy od roku 2011. V současnosti je předsedou jednatelů firmy innogy TelNet Holding. Před příchodem do innogy pracoval řadu let ve skupině Unipetrol.