Šéf Tesly Musk doporučuje akcionářům koupi své firmy

automobilka Tesla

automobilka Tesla Zdroj: profimedia

Na papíře tahle budoucnost nemá chybu. Rodina bude mít na domě solární panely, které přes den nabijí domácí baterii. Jakmile se večer osazenstvo domu vrátí a zaparkuje v garáži elektromobil, elektřina z domácí baterie se přelije do akumulátorů ve voze. Na všem bude jedna značka – Tesla.

S tímto příběhem chce vizionář Elon Musk, pětinový akcionář a ředitel Tesly, přesvědčit zbytek držitelů akcií, aby Tesla koupila společnost SolarCity, která po USA instaluje solární panely. I v ní drží pětinu akcií Musk, sedí v čele správní rady a nechává své dva bratrance, aby americkou solární jedničku v instalovaném výkonu střešních elektráren řídili.

SolarCity už teď bere od Tesly její domácí baterie Powerwall a instaluje je spolu s fotovoltaickými panely. Další styčné body a podobnosti jsou však podle analytiků spíše varováním pro akcionáře Tesly. „Obě firmy zatím jen pálí hotovost. Nutně ji potřebují pro svůj další růst. Jak ji asi dohromady seženou?“ klade řečnickou otázku Hugh Bromley, analytik Bloomberg New Energy.

Analytici upozorňují, že Muskův nápad může být jen snahou, jak SolarCity zachránit před možným krachem. Firma sice za poslední tři roky více než zdvojnásobila tržby na 399 milionů dolarů, pořád se ale nemůže vymanit z více než 50milionové roční ztráty. Celkem už prodělala čtvrt miliardy dolarů.

Dluží více než tři miliardy dolarů. Navíc její hlavní byznys model, prodej solárních panelů na leasing, uvadá. Stále více Američanů si může koupit zlevňující se panely za své. Nový produkt, prodej panelů na úvěr, se teprve rozjíždí. Na druhou stranu se Muskova Tesla rozhoduje ke koupi Muskova SolarCity v relativně dobrou dobu. Od maxima v únoru 2014 spadly akcie solární firmy o 75 procent. Tesla nabízí akcionářům SolarCity za akcii 26,50 až 28,50 dolaru.

Analytici odhadují cílovou cenu v příštích měsících na 29,41 dolaru za akcii. Jenže ve srovnání s podobnými akvizicemi v minulosti je Tesla k akcionářům dvakrát štědřejší. Nabízená cena oceňuje SolarCity na 12,6násobek tržeb, zatímco průměr v oboru je 5,7násobek. „Není to dobré použití kapitálu Tesly,“ shrnuje Colin Rusch, analytik Oppenheimer & Co.

Chladné přijetí investory
Na investory zatím Muskův plán dojem neudělal. Po jeho oznámení se cena akcií Tesly spadla z hodnoty 219 dolarů o 14 procent na 191 dolarů. Během dne vyšplhala zpátky nad 200 dolarů. Hodnota Tesly se snížila o 1,8násobek tržní hodnoty SolarCity. Analytici soudí, že investoři ve fúzi nevidí logiku. Tesla by se podle nich měla soustředit na svůj hlavní byznys.