Škoda Auto se vrací na ukrajinský trh, opět se rozběhne tamní montážní závod

Továrna v Solomonovu na Ukrajině, kde se montují škodovkyq

Továrna v Solomonovu na Ukrajině, kde se montují škodovkyq Zdroj: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto obnoví v červnu dodávky vozů na Ukrajinu. V počáteční fázi na Ukrajinu doručí 80 vozů Škoda. Budou částečně rozložené, zkompletují se v závodě obchodního partnera Evrocar v ukrajinském Solomonovu. Kvůli ruské invazi byla výroba vozů Škoda na Ukrajině přerušena.

Vozy na Ukrajinu dopraví vlak ve formě takzvaného SKD, tedy částečná předmontáž. Z hotových vozů se demontuje motor, převodovka, přední náprava, zadní náprava, kola, výfuk, v případě verze 4x4 i kardanový hřídel. Spolu s karoserií se zabalí do palety, která putuje k opětovné montáži v závodě na Ukrajině.

„V počáteční fázi bude na Ukrajinu doručeno celkem 80 vozů značky Škoda ve formě SKD. Půjde o SUV modely Kodiaq a Karoq. Případný nárůst objemu výroby v závodě v ukrajinském Solomonovu bude záviset na dalším vývoji válečné situace,“ řekl vedoucí komunikace Škoda Auto Tomáš Kotera.

Škoda má výrobní závody v Rusku. Na Ukrajině má montážní závod v Solomonově, kde auta pro českou automobilku montuje ukrajinská společnost Evrocar, která po začátku ruské invaze výrobu vozů přerušila. Škoda kvůli invazi také přerušila veškeré aktivity v Rusku. Přerušila výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastavila i export vozů do země.

Ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky Škoda ve světovém měřítku. V roce 2021 pro ni bylo Rusko druhým největším trhem. Škoda Auto zde prodala 90.400 vozů. Lze tak očekávat dopad na hospodaření firmy. V Rusku vyrábí Škoda modely Rapid, Octavia, Karoq a Kodiaq. V Nižném Novgorodu se vyrábějí tři modely, Rapid se vyrábí v závodě v Kaluze.