Škoda Electric chystá investice za čtvrt miliardy. Po státu chce pobídku ve čtvrtinové výši

Škoda Electric dodá nové trolejbusy do Rumunska

Škoda Electric dodá nové trolejbusy do Rumunska Zdroj: Škoda Electric

Škoda Electric 27 TR
Škoda Electric 27 TR
Škoda Electric 27 TR
Škoda Electric dodala první trolejbusy do francouzského města St. Etienne
5
Fotogalerie

Největší evropský výrobce trolejbusů, plzeňská Škoda Electric, rozšíří výrobu. Podle serveru Zdopravy.cz plánuje investovat asi čtvrt miliardy korun a vytvořit 90 nových pracovních míst. Firma se 760 zaměstnanci, součást plzeňské Škody Transportation ze skupiny PPF, požádala stát o investiční pobídku v podobě slevy na dani z příjmů ve výši 61,1 milionu korun. Agentura CzechInvest vyčíslila její přínosy pro stát na 865 milionů korun, uvedl server, který čerpal z dokumentu odeslaného ministerstvem průmyslu do meziresortního připomínkového řízení.

Podle dokumentace je aktuální roční kapacita firmy až 210 trolejbusů a elektrobusů, 240 sad trakčních pohonů a 3000 trakčních motorů. Investicí chce firma rozšířit kapacitu o dalších 50 vozidel za rok, o 50 pohonů o 2000 trakčních motorů.

Podnik očekává rostoucí poptávku po elektrické trakci v městské hromadné dopravě. Provede stavební úpravy budov, čímž se rozšíří výrobní kapacity. Podle dokumentace tím firma udrží konkurenceschopnost produktů, které uplatní na světových trzích.

Škoda Electric, dlouhodobě zisková firma, v roce 2019 vydělala 144 milionů korun při tržbách 2,23 miliardy korun.

Podle serveru se materiál v meziresortním připomínkovém řízení objevil krátce poté, co vláda schválila pobídky pro Škodu Vagonka a Pars nova, které jsou také součástí skupiny Škoda Transportation, výrobce tramvají, trolejbusů, vlaků a vozů metra.