Škoda Electric zmodernizuje trolejbusy pro americký Boston

Škoda Electric bude modernizovat trolejbusy v Bostonu.

Škoda Electric bude modernizovat trolejbusy v Bostonu. Zdroj: Skoda Transportation

Plzeňská Škoda Electric zmodernizuje 32 kloubových trolejbusů v americkém Bostonu. Hodnota zakázky na roky 2015 a 2016 je zhruba 100 milionů korun. Firma letos zdvojnásobí tržby na historicky rekordních 6,5 miliardy korun.

Podnik tak navázal na svojí významnou dodávku trolejbusů z let 2004 až 2005, kdy společně s firmou Neoplan USA vyrobil tato vozidla pro Boston, řekl Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy společnosti Škoda Electric. Zahajovaná kompletní modernizace výrazně prodlouží životnost vozidel.

„V Bostonu oceňují kvalitu a technickou úroveň našich výrobků. S provozem jsou velmi spokojeni, a proto se rozhodli vzhledem k výborným zkušenostem s trolejbusy Škoda prodloužit jejich životnost,“ uvedl Majer. Škoda modernizuje část elektrické výzbroje. „Půjde hlavně o upgrade a kontrolu střešních kontejnerů, úpravu sběracího systému, kontrolu, testy a podporu modernizace dieselgenerátoru,“ řekl obchodní manažer Pavel Kuch.

Škoda Electric prodala do USA už stovky vozů
Škoda Electric dodala dříve do Bostonu vedle kloubových vozů i 28 „krátkých“ 12metrových trolejbusů. Celkem už prodala do USA stovky vozů. Šlo například o dodávku 57 vozů do Daytonu v letech 1995 až 1999 a 273 trolejbusů do San Francisca v letech 2001 až 2004.

Škoda bude na zakázce spolupracovat s bostonskou firmou MMA, která bude mít na starost mechanickou část, tedy konstrukci a interiér. Na modernizaci se bude pracovat v sídle MMA v nejsevernější části USA v městě Limestone ve státě Maine. Přímo v Bostonu se odehraje úvodní a závěrečné testování. Škodu budou reprezentovat odborníci na projekty v USA, specialisté na montáž a technici zkušebny.