Škoda montuje své SUV Kodiaq na Ukrajině

Zahájení výroby Škody Kodiaq

Zahájení výroby Škody Kodiaq Zdroj: ČTK

Škoda Kodiaq jízdní dojmy
Zahájení výroby Škody Kodiaq
Zahájení výroby Škody Kodiaq
Škoda Kodiaq na Tour de France
Škoda Kodiaq na Tour de France
25
Fotogalerie

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začala v minulém týdnu montovat nové SUV Kodiaq také na Ukrajině, v závodě společnosti Eurocar v Solomonovu. Předtím ho vyráběla pouze ve východočeských Kvasinách. V nejbližších dnech zároveň bude Kodiaq uveden na ukrajinský trh. V Solomodovu montují škodovky od roku 2002.

Automobilka se podle Kubíka v současnosti plně koncentruje na zavádění nového SUV na další trhy. "V blízké budoucnosti rovněž plánujeme zahájení výroby modelu Kodiaq v Číně," dodal Kubík.

Škodovka letos vyrobí ve svém závodě v Kvasinách na Rychnovsku zhruba 70.000 vozů, v dalších letech o 5000 více. Z dosud získaných objednávek vyplývá, že nejžádanější verzí bude vůz s motorem 2,0 TDI o výkonu 140 kilowattů s pohonem všech kol ve výbavovém stupni Style. V únoru zaznamenala firma dalších 1300 objednávek na nové SUV.

Kodiaq je nejnovějším a největším modelem mladoboleslavské automobilky. Nabízí při délce 4,7 metru a šířce 1,9 metru zavazadlový prostor se základním objemem 720 litrů. Díky volitelné třetí řadě sedadel má jako první Škoda až sedm míst k sezení. Na výběr na českém trhu jsou čtyři motory TSI či TDI s výkony od 110 do 140 kW. Model se bude vyrábět i v Číně, která je největším odbytištěm automobilky.

Škoda Auto loni dodala zákazníkům rekordních 1,127.700 vozů, meziročně o 6,8 procenta více. Ve východní Evropě firma prodala 35.100 vozů, meziročně o 7,2 procenta více. V Rusku vzrostl prodej o 0,7 procenta, firma tam dodala zákazníkům 55.400 vozů. Letos v únoru zaznamenal ukrajinský trh nárůst o takřka 94 procent, v Rusku zvýšila Škoda prodej o 4,6 procenta na 4300 aut.

Ve třech českých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí zaměstnává zhruba 27.000 lidí, z toho 2000 cizinců. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii většinou prostřednictvím koncernových partnerství, na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery.

Video placeholde
Škoda Kodiaq interiér • Auto.cz