Škoda Power se vrací do Afriky zakázkou za stovky milionů

Škoda Doosan

Škoda Doosan Zdroj: Škoda Doosan

Škoda Doosan
Škoda Doosan
Škoda Doosan
Turbína Škody Doosan
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
15
Fotogalerie

Krizi na světovém trhu s parními turbínami plzeňský výrobce Doosan Škoda Power zatím odnesl poklesem tržeb a zisku. Příští rok by se měly tržby firmy ještě snížit.

Plzeňský výrobce turbín Doosan Škoda Power se vrací na africký trh. Italské firmě Saipem dodá parní turbínu s výkonem 150 megawattů pro modernizaci paroplynové elektrárny v Nigérii.

„Je to zakázka za 400 milionů korun. Stejně jako jsme se před časem vrátili do jihovýchodní Asie, tak jsem rád, že se teď vracíme do Afriky. V minulosti jsme dodávali turbíny do Egypta, Alžírska nebo Súdánu,“ říká generální ředitel Škody Power Jiří Šmondrk.

Afrika začíná být pro turbínáře opět perspektivním trhem. Snaží se tam proniknout všichni velcí hráči. Plzeňský výrobce se po dalších zakázkách poohlíží také díky kooperaci s čínskými partnery, s nimiž spolupracuje už na některých asijských projektech.

Celosvětový trh s turbínami trpí nadměrnými výrobními kapacitami a propadem cen. Společnosti Siemens a GE už oznámily propouštění tisíců lidí a restrukturalizaci energetických divizí. Na Doosan Škoda Power krize dopadla především poklesem tržeb a zisku. Firma se také rozloučila se stovkou lidí z více než tisíce zaměstnanců.

Tržby podniku loni spadly z více než osmi miliard na necelých pět miliard korun. „Letošní tržby budou kolem šesti miliard korun. Příští rok půjdeme asi ještě dolů. Očekávám ale, že už nebude mezi výrobci taková chuť snižovat ceny a marže, jen aby naplnili vlastní kapacity,“ dodává Šmondrk. Příští rok by se na globálním trhu měly prodat turbíny o výkonu osmdesát tisíc megawattů. Ještě před pěti lety se přitom objem trhu pohyboval kolem 120 tisíc megawattů.

Škoda Power se hodlá příští rok porvat o několik velkých zakázek. „Nejzajímavější projekt je modernizace uhelné elektrárny Soma v Turecku. Jednali jsme o ní celý rok a teď čekáme na potvrzení zakázky,“ uvádí Šmondrk. Kontrakt se týká výměny šesti turbín o výkonu po 160 megawattech, které tam dodala Škoda v letech 1979 až 1991.

Spolu s mateřským Doosanem se podnik zúčastní i tendru na dodávku turbíny pro blok polské uhelné elektrárny Ostroleka. Jednotka o výkonu tisíc megawattů by měla být hotova v roce 2024.