Škodě Auto se loni propadl prodej na 1,24 milionu vozů. Důvodem je Čína a Indie

Gurpratap Boparai, šéf Škoda Auto India

Gurpratap Boparai, šéf Škoda Auto India Zdroj: ČTK

Škoda Superb iV
Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
Vozy Škoda připravené na export
5
Fotogalerie

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala loni svým zákazníkům po celém světě 1,24 milionu vozů, tedy o 0,9 procenta měné než v roce 2018. Jako důvod firma uvedla klesající trh s osobními vozy v Číně, klesly ale také dodávky firmy v Indii. Na ostatních trzích dodávky aut naopak vzrostly, uvedla firma v tiskové zprávě.

V Číně dodávky meziročně klesly o 17,3 procenta na 282 tisíc vozů. Na ostatních trzích bez Číny meziročně vzrostly dodávky o 5,3 procenta na 961 tisíc vozů. Na domácím českém trhu dodala firma loni 94 tisíc vozů, meziročně o 0,6 procenta více. Na největším evropském trhu značky v Německu meziročně vzrostly dodávky o 8,3 procenta na 191 tisíc vozů.

Nejprodávanějším modelem byla loni tradičně Octavia, která ale zaznamenala meziroční pokles o 6,3 procenta na 364 tisíc aut. Druhým nejprodávanějším modelem byla Fabia s 173 tisíc dodanými kusy, meziročně jde o pokles o 9,5 procenta. Vzrostly naopak dodávky modelů SUV, Kodiaq si polepšil o 15,1 procenta na 171,8 tisíce vozů, Karoq o 32 procent na 153 tisíc a Kamiq o 131,8 procenta na 65 tisíc, automobilka prodává dvě verze, jednu určenou pro Evropu, druhou pro Čínu. Nového modelu Scala firma dodala 39 tisíc kusů.

"Složité geopolitické a ekonomické rámcové podmínky a z nich vyplývající nejistota na světových trzích nás v roce 2019 postavily před řadu výzev. Ale i v těchto neklidných vodách udržuje Škoda i nadále stabilní kurs. Rád bych poděkoval zákazníkům za důvěru v naše produkty a našim skvělým zaměstnancům za jejich ohromné nasazení," řekl předseda představenstva Bernhard Maier.

V západní Evropě zaznamenala Škoda sedmiprocentní nárůst dodávek na 521 tisíc aut. Ve střední Evropě vzrostly dodávky o 1,3 procenta na 216 tisíc automobilů. Ve východní Evropě bez Ruska dodala automobilka 50 tisíc aut, meziročně o 8,9 procenta více.

V Rusku dodala Škoda v minulém roce zákazníkům 89 tisíc vozů a v porovnání s předchozím rokem si tak polepšila o 8,8 procenta. V Indii dodala značka Škoda v roce 2019 zákazníkům celkem 15 tisíc vozů, meziročně o 12,3 procenta méně.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává v ČR asi 37 tisíc lidí.