Škodě se daří. Nalije do Kvasin několik miliard korun

Zahájení výroby Škody Kodiaq

Zahájení výroby Škody Kodiaq Zdroj: ČTK

Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
Nová Škoda Octavia
21
Fotogalerie

Škoda Auto loni zvýšila čistý zisk o 34 procent na 951 milionů eur, tedy v přepočtu 25,7 miliardy korun. Tržby vzrostly o desetinu na rekordních 13,7 miliardy eur (370 miliard korun. Firma také oznámila velké investice do svého závodu v Kvasinách.

Počet aut dodaných zákazníkům se zvýšil o 6,7 procenta na 1,127 milionu aut. Z toho na největším trhu v Číně prodala automobilka 317 tisíc aut. Za ziskovým růstem stojí podle společnosti vedle vyššího počtu prodaných aut také vysoká vytíženost výrobních závodů, lepší modelový mix a optimalizované produktové náklady.

"Výsledky obchodního roku 2016 překonaly naše očekávání. Třetí rekordní rok v řadě dokládá úspěšnost naší strategie trvalého růstu. S naší Strategií 2025 budeme v růstu značky důsledně pokračovat i v příštích letech. V této souvislosti naši modelovou paletu dále obnovíme a rozšíříme a vstoupíme na nové trhy, do nových zákaznických segmentů a digitálních oblastí podnikání," uvedl předseda představenstva Bernhard Maier.

Dodal, že Škoda uvede v roce 2020 na trh první model s čistě bateriovým pohonem. Koncept elektromobilu předvede letos na autosalonu v Šanghaji. Tento rok Škoda chystá uvedení celkem 11 modelových novinek.

Počet zaměstnanců společnosti se loni zvýšil o 11 procent na 29 tisíc. Průměrná mzda ve Škodě se od roku 2010 zvýšila o 30 procent. Průměrná hrubá dělnická mzda činí ve Škodovce zhruba 36 tisíc korun.

Škoda Auto letos do svého výrobního závodu v Kvasinách na Rychnovsku investuje 428 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 11,6 miliardy korun. Investice se týkají rozšíření výrobního závodu pro modely Kodiaq a Superb. V důsledku investice se zvýší výrobní kapacita až na 295 tisíc vozů ročně, což je o 15 tisíc vozů více než dosud, uvádí Škoda Auto.

Firma v Kvasinách zvyšuje i počet pracovních míst, loni celkově o 2600, uvedli dnes představitelé automobilky na tiskové konferenci. Škodovka v tomto roce vyrobí v Kvasinách zhruba 70.000 vozů Kodiaq, v dalších letech o 5 tisíc více.

Loni společnost investovala i do hlavního závodu v Mladé Boleslavi, a to v přepočtu zhruba 2,3 miliardy korun. Díky investici do nové automatické lisovací linky PXL automobilka vytvořila 140 pracovních míst.

 

Video placeholde
Škoda Kodiaq • auto.cz

Dvě stě milionů korun investovala automobilka do podnikového učiliště. Za tři roky vybudovala moderní vzdělávací centrum s novými učebnami, sociálním zázemím i restaurací. Vzniklo také centrum robotiky, kde se studenti naučí pracovat s roboty, které firma používá ve výrobě. Automobilka musí do učiliště investovat nadále, a to kvůli rozvoji e-mobility, digitalizace a konektivity.

Ve spolupráci se Škoda Auto uskuteční řadu investičních akcí také Mladá Boleslav. V rámci spolupráce investuje automobilka desítky milionů korun. Firma bude s radnicí spolupracovat například na přestavbě křižovatek ve městě nebo úpravách prostoru mezi závodem Škoda Auto a dálnicí D10.

Firma dokončila parkovací dům v Mladé Boleslavi za 162 milionů korun pro své zaměstnance. Automobilka tak reagovala na to, že auta zaměstnanců zatěžují parkoviště na sídlištích okolo závodu. Výstavba domu trvala šest měsíců. V pěti patrech je místo pro 1150 aut. Otevřen byl v lednu.

Ve třech českých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí zaměstnává firma zhruba 30 tisíc lidí, zhruba 20 tisíc z nich pracuje v mladoboleslavském závodě. Vyrábí i v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii většinou prostřednictvím koncernových partnerství, na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Loni automobilka zvýšila čistý zisk o 34 procent na 951 milionů eur, což je 25,7 miliardy korun. Tržby vzrostly o desetinu na rekordních 13,7 miliardy eur (370 mld. korun).