Škodovácké tramvaje budou jezdit v maďarském Miskolci

Nízkopodlažní tramvaj ForCity 15T

Nízkopodlažní tramvaj ForCity 15T Zdroj: forcitytram.cz

Společnost Škoda Transportation vyhrála tendr na dodávku 31 plně nízkopodlažních tramvají do severomaďarského města Miskolc. Plzeňský výrobce porazil ve výběrovém řízení italskou firmu AnsaldoBreda či španělskou CAF. Zakázka má hodnotu skoro dvě miliardy korun a její součástí byla i opce na desetiletý full service za 175 milionů korun.

„Po vyhraných tendrech v hodnotě 2,5 mld. korun na dodávku výzbrojí pro turecké lokomotivy a čínské metro, je úspěch v maďarském Miskolci dalším důkazem konkurenceschopnosti výrobků Škody Transportation na zahraničních trzích,“ říká Josef Bernard, generální ředitel společnosti Škoda Transportation.

Škoda Transportation uspěla v tendru, který byl již v minulosti třikrát zrušen. Tendru se účastnilo celkem pět dalších firem. Kromě Škodovky výběrová komise hodnotila nabídky italského výrobce AnsaldoBreda, španělského CAF, rumunského Astra Aradu a polského Solarisu. Kromě celkové ceny se hodnotila i nabídka servisu po dobu záruční lhůty, spotřeba energie a nabídka opce na 10letý full servis. Plzeňská Škodovka začne s prvními dodávkami dva roky od podpisu kontraktu, který by měl být podle předpokladů uzavřen v lednu 2012.

„Ze zkušenosti z předcházejících výběrových řízení v Miskolci předpokládáme, že se neúspěšní kandidáti odvolají. Vzhledem k tomu, že se jedná už o čtvrtý tendr na dodávku tramvají, jsme přesvědčeni, že je naše nabídka připravena tak, aby případné námitky konkurentů byly antimonopolním úřadem zamítnuty,“ dodává k tendru Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation.