Slovenská ZSE koupila od E.ON paroplynovou elektrárnu na západním Slovensku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Paroplynová elektrárna, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Polostátní slovenská energetická společnost Západoslovenská energetika (ZSE) koupila od jednoho ze svých akcionářů, německé skupiny E.ON, odstavenou paroplynovou elektrárnu na západě Slovenska. 

Provoz paroplynové elektrárny u obce Malženice byl přerušen v roce 2013. Stalo se tak po necelých třech letech jejího provozu, a to kvůli nízkým cenám elektřiny, které ale mezitím vzrostly. Zatím není známo, kdy by elektrárna mohla být opět uvedena do provozu. Zkušební provoz odstavené elektrárny se uskutečnil letos v květnu a červnu.

Instalovaný výkon paroplynové elektrárny činí 436 megawattů, což je o 14 procent méně, než výkon každého ze dvou bloků nedaleké jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice.

ZSE, ve které má 49 procent akcií a manažerskou kontrolu E.ON, se zabývá distribucí a prodejem elektřiny. Většinový podíl v ZSE má pod kontrolou slovenská vláda.

Paroplynové elektrárny jsou proti klasickým tepelným považovány za ekologičtější zdroje energie, protože mají vyšší účinnost a nižší emise. Mohou rychle regulovat svůj výkon, proto jsou výhodné i pro elektrickou přenosovou soustavu.