Slovenské elektrárne prý získá EPH. Zaplatí 35 miliard

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Italský energetický koncern Enel se dohodl na prodeji svého dvoutřetinového podílu ve společnosti Slovenské elektrárne (SE) české skupině Energetický a průmyslový holding (EPH). Listu La Stampa to podle agentury APA řekl šéf Enelu Francesco Starace. Dodal, že prodej podílu by měl italské firmě přinést 1,3 miliardy eur (zhruba 35 miliard korun).

V první fázi transakce by měl EPH ještě před Vánocemi získat od Enelu zhruba třetinový podíl v SE. Zbytek akcií by měl obdržet po dokončení jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska. „To se stane za dva roky,“ uvedl Starace. Enel za zhruba dvoutřetinový podíl v SE v roce 2006 zaplatil 840 milionů eur, upozorňuje APA.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně měly být hotové v letech 2012 až 2013, podle nejnovějšího plánu by ale oba bloky měly být uvedeny do provozu postupně až v letech 2016 a 2017. Zároveň byl výrazně navýšen rozpočet.

Největší výrobce elektřiny na Slovensku

SE jsou největším výrobcem elektrické energie na Slovensku. Loni vyprodukovaly 22 105 gigawatthodin elektřiny, což meziročně představuje pokles o 3,2 procenta.

Prodej podílu v SE je součástí plánu italské firmy prodat majetek za zhruba pět miliard eur. O podíl Enelu v SE se původně zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v říjnu uvedl, že od záměru získat akcie SE odstoupil, a zdůvodnil to riziky, která jsou podle něj spojena s dokončením jaderné elektrárny Mochovce.

EPH patří mezi hlavní hráče české energetiky, expanduje po Evropě
- EPH vznikl v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firmy J&T a podnikatele Daniela Křetínského. Zaměřil se na podnikání v energetice a průmyslu.
- Holding zahrnuje více než 40 podniků v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Británii a Itálii, působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla. EPH se svou činnost snaží rozšiřovat, v poslední době je aktivní v pořizování nových akvizic.
- Firma dlouhodobě projevuje zájem o německé aktivity švédské společnost Vattenfall (při koupi chce spolupracovat s PPF), loni na podzim se EPH dohodl na převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough u Leedsu. Letos v září pak holding oznámil, že zahájil přípravu na možné ukončení provozu této elektrárny z důvodu pokračujícího poklesu cen elektřiny a vysoké uhlíkové daně.
- Začátkem letošního roku EPH avizoval nákup šesti plynových a jedné tepelné elektrárny v Itálii. Tyto energetické zdroje mají celkový instalovaný výkon 4500 MW, což je více než je výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady.
- Společnost EP Energy, která spravuje energetické aktivity holdingu, také koncem června oznámila, že koupila od francouzské firmy EdF podíl 95,6 procenta v maďarských teplárnách Budapesti Erömü.
- Dnes avizované převzetí podílu ve společnosti Slovenské elektrárne (SE) je dalším pokračováním expanze EPH na Slovensku. Již dříve zde holding koupil podíly ve Slovenském plynárenském priemyslu, ve Stredoslovenské energetice či firmě NAFTA, která se zabývá uskladňováním plynu a těžbou ropy.
- Holding je podle svých vlastních údajů klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do EU, největším dodavatelem tepla v Česku, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po společnosti ČEZ) a třetí největší těžební společností v Německu.
- V ČR kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.
- V Německu pak společnost EPH vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. V Polsku EPH ovládá společnost PG SILESIA, provozující černouhelný důl.
- EPH loni meziročně vzrostly tržby o 15 procent na 3,665 miliardy eur (více než 100 miliard korun). Provozní zisk se zvýšil o 200 milionů eur na 1,394 miliardy eur (38,4 miliardy korun). Výše aktiv EPH meziročně klesla kvůli prodeji podílu ve slovenském obchodníkovi s plynem SPP z předloňských 12,4 miliardy eur na 10,3 miliardy.
- V prvním pololetí 2015 vzrostl EPH provozní zisk v meziročním srovnání o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy korun). Na výsledku se z velké části podílela vznikající dceřiná firma EP Infrastructure (EPIF), pod kterou hodlá EPH začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.
- Podniky holdingu zaměstnávají více než 12 tisíc lidí.
- Akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (podle webových stránek firmy drží dvě třetiny hlasovacích práv) a investoři z J&T. Podíl v holdingu měl dříve také Kellner, loni ho ale spolumajitelům prodal.