Smíření přes ropu? Libyjská státní firma začne vyvážet z opozičního území

Libyjský ropný terminál Rás Lanúf

Libyjský ropný terminál Rás Lanúf Zdroj: reuters

Libyjská státní ropná společnost National Oil Corporation (NOC) začne s okamžitou platností pracovat na obnovení vývozu ropy ze tří terminálů, které jsou pod kontrolou protivládních sil generála Chalífy Haftara. Informovala o tom agentura AFP. NOC přitom spadá pod mezinárodně uznávanou vládu národní jednoty, jejíž síly musely tento týden kvůli náporu Haftarových milic terminály opustit.

„Naše technické týmy už začaly vyhodnocovat, co je potřeba udělat, abychom odstranili vnější vlivy a mohli co nejrychleji obnovit vývoz (ropy),“ uvedla NOC v tiskovém prohlášení. Organizace zároveň potvrdila, že zůstává věrná mezinárodně uznávané vládě. Neupřesnila, jaký bude její vztah k Haftarovi. Vyjádřila ale přesvědčení, že její činnost pomůže zlepšit vztahy mezi znepřátelenými libyjskými frakcemi.

Haftarovy jednotky, které podporují mezinárodně neuznaný kabinet sídlící na východě země, obsadily a mají plně pod kontrolou tři ropné terminály Rás Lanúf, As-Sidru a Zuvajtínu. Jde o nejvýznamnější terminály v Libyi a právě přes ně se vyvážela většina ropy, než oblasti před více než dvěma lety obsadily milice.

Haftar v minulosti působil ve vojsku bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, v 80. letech se postavil proti němu a v revolučním roce 2011 se připojil k boji proti Kaddáfímu. Pak sestavil vlastní jednotky, které působí na východě Libye, kde bojují proti islámským radikálům.

Libye je závislá na vývozu ropy, z jejího prodeje pochází kolem 98 procent vládních příjmů. Obnova vývozu ropy je nyní jedním z hlavních problémů země. Než se Libye v roce 2011 propadla do chaosu, těžilo se tam denně asi 1,6 milionu barelů ropy. Nyní se těžba pohybuje pouze kolem 200 tisíc barelů denně.