Sokolovská uhelná pozastavila dotace sportu, jde o 100 milionů

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: Sokolovska uhelna

Sokolovská uhelná pozastavila podporu sportu. Kluby v regionu tak přijdou zhruba o 100 milionů korun, které těžařská firma ročně na sport dávala. Dotkne se to jak řady menších oddílů, tak extraligového hokejového klubu HC Energie Karlovy Vary a druholigových hokejistů i fotbalistů v Sokolově. Sokolovská uhelná to dnes oficiálně potvrdila na svých webových stránkách. Za úsporným opatřením těžařské firmy je jak situace na trhu s elektřinou, tak hlavně soudní spory s polostátní firmou ČEZ.

„Ekonomická situace nás vede k zásadnímu přehodnocení nákladové oblasti, mimo jiné v oblasti mimoekonomických aktivit, a to vše v zájmu udržení zdrojů pro vlastní výrobu, což umožní vyloučit dopad na existenci stovek pracovních míst,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperle.

Současný stav podle něj zapříčinily nejenom objektivní faktory evropské energetiky, s nimiž by se Sokolovská uhelná byla schopna vypořádat, ale také „nekalé a diskriminační praktiky uplatňované při plném vědomí následků polostátní společností ČEZ“.

Pro nás to znamená zřejmě odhlášení ze soutěže

Pro kluby, kde byla Sokolovská uhelná generálním partnerem, to ale znamená ránu. „Mládežnický hokej podporuje město, ale A-tým dospělých je z 90 procent podporován Sokolovskou uhelnou. Pro nás to znamená zřejmě odhlášení ze soutěže,“ konstatoval Rudolf Francisko, prezident HC Baník Sokolov. „Jedinou šancí by bylo, že by pomohlo město, pokud chce druhou ligu udržet,“ řekl.

„Budeme se s tím nějak muset poprat a hledat jiného partnera,“ řekl dnes ředitel fotbalového klubu FK Baník Sokolov Pavel Makoň. „My jsme byli s rozhodnutím firmy už seznámeni. Ale v tuto chvíli není jasné, jestli se to dotkne ještě této sezony,“ dodal. Sokolovská uhelná musí v poslední době čelit výraznému poklesu ceny elektřiny, která je pro společnost při snižování těžby jedním ze stěžejních zdrojů příjmů. Kromě toho si chce firma vytvořit rezervu i pro případné důsledky soudních sporů se společností ČEZ.

Soud o 700 milionů

Ta se u soudu domáhá téměř 700 milionů korun kvůli údajnému porušení smlouvy o dodávce uhlí pro elektrárnu v Tisové. Podle Sokolovské uhelné je ale smlouva diskriminační a ČEZ platí Sokolovské uhelné za uhlí výrazně méně než jiným dodavatelům. Tím podle Pöpperleho přichází firma o stovky milionů korun ročně.

Na této situaci nezměnila nic ani dvě zahájená a dosud neukončená správní řízení, která jsou právě v souvislosti s údajnými diskriminačními praktikami s ČEZ vedena. Sokolovská uhelná tvrdí, že ČEZ zneužívá svého dominantního postavení na trhu.

„Jsme si samozřejmě vědomi, že vrcholový i výkonnostní sport v České republice zásadně závisí na podpoře třetích osob, zpravidla ekonomicky silných podnikatelských subjektů. A proto až dosud Sokolovská uhelná v rámci svých ekonomických možností zajišťovala finanční podporu a také podmínky pro účast řady klubů v nejvyšších soutěžích nebo pro výchovu a přípravu mládežnických mužstev,“ konstatoval Pöpperle.

Firma je ale nyní nucena podporu pozastavit. „A to přinejmenším do doby, než odpadnou nebo budou zásadně změněny důvody, pro které Sokolovská uhelná byla nucena přijmout opatření pro tvorbu zdrojů v rozsahu nutném k eliminaci souvisejících podnikatelských rizik, včetně sta milionových ročních ztrát na tržbách z prodeje uhlí do ČEZ,“ dodal Pöpperle.

ČEZ přitvrdil boj se Sokolovskou uhelnou, jde o 700 milionů