Soud v Izraeli stopnul dohodu o těžbě plynu, vláda dala nesplnitelné sliby

Námořní průzkum ložiska zemního plynu (ilustrační foto)

Námořní průzkum ložiska zemního plynu (ilustrační foto) Zdroj: Deepwater Horizon Response, Wikimedia Commons (CC BY-ND 2.0)

Nejvyšší soud Izraele zablokoval dohodu mezi vládou a energetickými společnostmi o rozvoji největšího izraelského plynového pole Leviathan. Rozhodnutí soudu by mohlo zabrzdit rozvoj tohoto podmořského ložiska, které hraje klíčovou roli ve vládních plánech energetické soběstačnosti a získání nového zdroje příjmů.

Vláda loni kontrolu nad Leviathanem předala konsorciu texaské firmy Noble Energy a domácí skupiny Delek Group a přiměla je prodat některé menší majetky v tomto sektoru. Kritici se obrátili na soud s námitkami, že dohoda vytvoří energetický monopol a je k soukromým partnerům příliš velkorysá.

Soud vznesl výhrady k ustanovení dohody, v němž se vláda zavazuje, že v nadcházejícím desetiletí nebude v sektoru plynu měnit daně a regulaci, uvedla agentura Reuters.

Podle soudu nemá vláda k takovým dlouhodobým rozhodnutím pravomoc. Rozhodnutí dává vládě rok na změny v předložené dohodě, jinak by se musela zrušit.

Ministr energetiky Juval Steinitz označil tento verdikt za „nešťastné rozhodnutí“, které může způsobit nezvratnou škodu energetické bezpečnosti i celé ekonomice. Dodal, že vláda najde cestu, jak podpořit těžbu plynu, a bude se tím zabývat v následujících dnech.

Těžba na Leviathanu má podle plánů Noble Energy začít v roce 2019

Partneři konsorcia pro rozvoj Leviathanu vyzvali vládu, aby na krok soudu reagovala urychleným řešením nejistoty, která po něm nastala. Firmy konstatovaly, že soud měl námitku jen proti jedinému článku dohody a neshledal problém u jiných závazků, které se týkají daní nebo vývozních kvót.

„Apelujeme na vládu, aby v krátké době tuto situaci stabilním způsobem vyřešila, abychom mohli plnit cíle dohody, zejména podmínku připravit Leviathan k těžbě do roku 2019,“ uvádí se v prohlášení partnerských firem.

Izrael byl donedávna závislý na dovozu plynu, v roce 2013 ale zahájila Noble Energy s Delek Group a dalšími izraelskými firmami těžbu na poli Tamar ve Středozemním moři. Těžba na Leviathanu má podle plánů Noble Energy začít v roce 2019. Plyn z těchto nalezišť má zemi pomoci uspokojit na několik desetiletí domácí poptávku a mohl by z ní učinit i vývozce plynu.

Zásoby na poli Tamar se odhadují na 241 miliard metrů krychlových. Pole Leviatan má odhadované zásoby 540 miliard metrů krychlových.