Spojené státy udělí osmi zemím výjimku na dovoz ropy z Íránu, tvrdí Bloomberg

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy umožní osmi zemím, včetně Japonska, Indie a Jižní Koreje, nakupovat ropu v Íránu i poté, co na tuto zemi Washington teď opět uvalí sankce. S odvoláním na zdroje z administrativy prezidenta Donalda Trumpa to uvedla agentura Bloomberg. Výjimky by měl ministr zahraničí USA Michael Pompeo oznámit v nejbližší době.

Jakkoli je cílem Trumpovy administrativy oslabit íránskou ekonomiku, výjimky jsou udělovány výměnou za snižování dovozu tak, aby nevedly k růstu cen ropy. Další zemí, která dostane výjimku, je podle zdrojů zřejmě Čína, o níž se ale stále jedná. Zbylé čtyři státy jmenovány nebyly.

„Očekáváme, že dovoz íránské ropy bude v každé zemi snížen na nulu, v opačném případě na ni budou uvaleny sankce," prohlásil už dříve ministr Pompeo. Současně ale připustil, že s některými státy z Blízkého východu, pro jejichž energetický sektor má íránská ropa klíčový význam, se jedná o výjimkách.

Kvůli spekulacím, že některé státy výjimku od Spojených států dostanou se cena klíčové ropy Brent minulý měsíc snížila z více než 85 dolarů za barel asi o 15 procent. Přispěly k tomu ale rovněž signály Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), že hodlá výpadky na trhu nahradit. Dnes dopoledne se barel Brentu pohyboval kolem 73 dolarů.

Druhá série amerických sankcí proti Íránu vstoupí v platnost 4. listopadu. Kromě energetického sektoru se budou týkat lodní dopravy nebo íránského bankovního sektoru.