Společnost EvoBus rozšíří svou výrobu. Nová hala umožní zdvojnásobit počet zaměstnanců

EvoBus

EvoBus Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Prezident Zeman při návštěvě firmy EvoBus
3
Fotogalerie

Čtvrt kilometru na délku má mít nová hala, která firmě z Domažlicka umožní zvýšit produkci o tři tisíce autobusových skeletů ročně.

Společnost EvoBus vyrábí v Holýšově díly městských a cestovních autobusů. Kamiony je pak odvážejí do Německa, kde se z nich v závodech mateřské automobilky Daimler kompletují karoserie. EvoBus chce získat tuto pokročilejší fázi výroby pro sebe.

Součástí expanze závodu je stavba nové haly, ve které se z dosavadních segmentů budou vyrábět celé skelety dálkových autobusů. Půdorys samotné haly měří 30,4 tisíce metrů čtverečních a stavbu doplní také samostatná administrativní budova a energocentrum.

Dosavadní plocha holýšovského závodu se tak rozroste o více než třináct hektarů. Zahrnuje také parkoviště rozšířené o dalších 265 stání. Vyplývá to ze zprávy o posuzování vlivů na životní prostředí.

Evobus vyrábí 3400 segmentů městských a dálkových autobusů značek Mercedes-Benz, Setra nebo Omnibus ročně. Nově by měl produkovat tři tisíce surových skeletů dálkových autobusů. Železnice tak bude do Německa vozit celé karoserie.

Počet dosud vyráběných komponentů pro městské autobusy se tak nezmění, ale celková kapacita závodu vzroste téměř dvojnásobně. Kvůli rozšíření výroby bude také třeba téměř zdvojnásobit současný počet pracovníků. Namísto nynějších 640 zaměstnanců jich bude potřeba 1172.

Se stavbou chce EvoBus začít už v letošním roce. Rozšíření holýšovského závodu přitom nemusí být jedinou investicí Daimleru v Česku. V Úžici u Prahy může vzniknout logistické centrum německé automobilky, v němž by pracovalo devět stovek lidí.