Společnosti Uniles loni vzrostl zisk na rekordních 129 milionů

Růst obratu i tržeb podle firmy Uniles souvisí s růstem poptávky po lesnických pracích a s výrazným růstem cen dříví

Růst obratu i tržeb podle firmy Uniles souvisí s růstem poptávky po lesnických pracích a s výrazným růstem cen dříví Zdroj: profimedia.cz

Společnosti Uniles patřící do holdingu Agrofert loni meziročně stoupl zisk o 42,8 procenta na rekordních 129,4 milionu korun. Obrat stoupl o 53,9 procenta na 3,123 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti ve sbírce listin. Růst obratu i tržeb podle firmy souvisí s růstem poptávky po lesnických pracích a s výrazným růstem cen dříví.

Podle výroční zprávy se společnost loni soustředila na svůj hlavní obor podnikání, což je lesnictví a prodej dříví na území celé ČR. „Společnost potvrdila trend zlepšování výsledků hospodaření z roku 2020 a dosáhla nejlepšího výsledku za dobu svojí existence,“ uvádí firma.

Podle výroční zprávy 66 procent tržeb loni tvořily tržby za dříví, které vzrostly o 876 milionů na 2,06 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o více než 73 procent, což bylo podle společnosti způsobeno hlavně výrazným růstem cen všech sortimentů dřeva.

Tržby za lesnické práce tvořily 32 procent tržeb společnosti. Loni meziročně vzrostly o 208 milionů, tedy o 21 procent, na 990 milionů korun. Celkový objem vytěženého a zobchodovaného dříví byl loni 1,4 milionu metrů krychlových. Výroční zpráva uvádí, že loni měla průměrně 349 zaměstnanců, jejich počet meziročně stoupl o 40, tedy o 13 procent.

Pro letošní rok společnost očekává, že bude stále poznamenán vývojem kalamitní situace v lesích, bude také záležet na vývoji počasí. „V případě lesnicky příznivého vývoje by měla dále růst poptávka po zejména jehličnatém dřív s dopadem do realizačních cen u zpracovatelů, ale rovněž nákupních cen ve všech obchodních kanálech a zakázkách,“ uvedla firma.

Za setrvalé riziko považuje odraz cenového vývoje surového dříví v nákupních cenách od Lesů ČR. Uniles se v roce 2020 stal jedním z hlavních vítězů veřejných zakázek Lesů ČR na lesnické práce, firma vyhrála například pětimiliardový tendr na lesnické práce a prodej dřeva pro roky 2021 až 2025. Z 29 soutěžených jednotek získala 12.

Za rizikový faktor považuje i vývoj politické situace po loňských parlamentních volbách. Výroční zpráva upozorňuje na to, že ve vládním prohlášení je zřetelný tlak na preferenci mimoprodukčních funkcí lesů bez zřetelného zdroje jejich financování a podporu malých a středních firem. To by podle ní mohlo vést ke strukturálním změnám v lesním hospodářství a mít dopady do navazujících zpracovatelských odvětví.

Koncernu Agrofert loni meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy korun v roce 2020.