Spory o Energetický regulační úřad mohou ohrozit trh, Outrata zvažuje žalobu

Vladimír Outrata

Vladimír Outrata Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Bývalý předseda Rady Energetického regulačního úřadu Vladimír Outrata zvažuje podání správní žaloby proti nedávnému odvolání z funkce. Jeho sesazení a následné jmenování nového předsedy Rostislava Košťála podle něj neproběhlo v souladu s energetickým zákonem, což by mohlo ohrozit budoucí rozhodování úřadu. Žalobu nicméně Outrata považuje až za nejzazší řešení, situaci chce nejprve řešit ve spolupráci s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou.

„Určitě budeme ještě jednat s paní ministryní. Nechci proto předem říkat, co budu dělat, protože jsem se ještě definitivně nerozhodl. Ale nevylučuji to,“ řekl deníku E15 Outrata. „Nejde ani tak o mě, ale o to, že může dojít k destabilizaci energetického trhu,“ dodal.

Outrata se podle svých slov obává, že postup vlády během jeho odvolání a následného jmenování Košťála do funkce předsedy Rady ERÚ neodpovídal energetickému zákonu a mohly by jej napadnout některé ze společností, na jejichž činnost úřad dohlíží. „Máme signály ze strany více regulovaných subjektů, že se obrátí na soud. A to z jediného důvodu – potřebují jistotu. Představte si, že jsou za této situace zpochybněna minimálně rozhodnutí o povolených výnosech z distribuce elektřiny a plynu,“ dodal Outrata.   

Vůči jmenování Košťála mají výhrady i samotní energetici. „Vláda bez jakékoli debaty a bez zjevných důvodů odvolala předsedu ERÚ, který je nezávislým úřadem. Už to samo o sobě je naprosto nevhodný postup. Ještě vážnější je, že vláda podle právníků tento krok neměla podle zákona právo udělat a odvolání předsedy a jmenování nového je pravděpodobně neplatné. Až do rozhodnutí soudu tak hrozí velká právní nejistota. Celé to vypadá jako zbrklá akce buď nové ministryně, nebo premiéra Andreje Babiše. Ani není jasné, jestli šlo konkrétně o dosazení Košťála, například se zadáním oslabit dále ČEZ, nebo jen o demonstraci moci ANO, které ČSSD jen přihlížela,“ uvedl zdroj z trhu obeznámený se situací, který si nepřál být jmenován.

Právě sociální demokraté přitom jmenování Košťála také kritizují. „Poslal jsem panu premiérovi dopis, kde jsem vyjádřil obavu, zda postup, který vláda zvolila při jmenování pana Košťála a odvolání pana Outraty, byl v souladu se zákonem. A upozornil jsem ho na rizika, která z toho plynou,“ uvedl pro deník E15 první místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček. „Pokud by to nebylo v souladu se zákonem, tak by se samozřejmě dala zpochybňovat legitimita nového vedení ERÚ a kroků, které udělalo,“ dodal s tím, že situaci by měla řešit především ministryně Nováková.