Staré dobré časy Lega v mateřském Billundu končí

Lego

Lego Zdroj: profimedia.cz

Lego chystá nepříjemné překvapení pro své zaměstnance v dánském Billundu. Hračkářská firma se obává poklesu zájmu o své stavebnice a hodlá pokračovat v propouštění. Společnost se v mateřském městě již dříve zbavila tisícovky zaměstnanců a nyní chce své řady zredukovat o dalších 380.

Čísla jsou to hrozivá, protože domovské město společnosti LEGO Billund má pouhých šest tisíc obyvatel a lidé jsou na práci v místních továrnách na stavebnice závislí. Generální ředitel Jorgen Vig Knudstorp již dříve vyslovil obavy, že Lego v příštích letech kvůli slabým ekonomickým podmínkám na klíčovém evropském trhu zpomalí růst prodeje stavebnic a proto musí propouštět drahé dánské zaměstnance a přesouvat výrobu například do České republiky.

Právě v Česku však mají s firmou Lego špatné zkušenosti někteří její dodavatelé. Podle informací, které má E15 k dispozici, Lego neplatí subdodavatelům za dodané zboží a služby.

Lego trápí nižší poptávka na tradičních trzích v USA a Evropě, kde dávají děti stále více přednost počítačovým hrám před tradičními stavebnicemi. Podle odhadů společnosti NPD Funworld, která sleduje prodej hraček v USA se americký trh stavebnic snížil z 820 milionů dolarů v roce 2001 na loňských 630 milionů dolarů.