Startuje monstrproces se šéfy polských dolů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jsw.pl

Na lavici obžalovaných v Katovicích usedne 21 vysokých manažerů polských černouhelných společností. V šesti procesech se budou zpovídat z přijetí úplatku od rakouského výrobce těžebních zařízení, který je v majetku švédského koncernu Sandvik.

V říjnu 2013 uvedl deník Gazeta Wyborcza, že státní zastupitelství v Katovicích podezírá manažera firmy z města Tychy z korupčního jednání. Její tehdejší šéf (později také výkonný ředitel polského výrobce těžebních strojů Kopex) Andrzej Jagiełło přistoupil na spolupráci s vyšetřovateli, přiznal se k podplácení vícerých manažerů všech nejdůležitějších černouhelných firem, a tím si zajistil beztrestnost.

Firma, kterou Jagiełło vedl, se nejprve jmenovala Voest-Alpine TGT a byla dcerou rakouské Voest-Alpine Bergtechnik. Od roku 1995 patří švédské skupině Sandvik a v roce 2007 byla přejmenována na Sandvik Mining and Construction.

Celkem měl Jagiełło manažerům zaplatit „provize“ ve výši devíti milionů zlotých (61 milionů korun). Dostávali až deset procent hodnoty zakázky. Bez podplácení bych neprodal jediný stroj, řekl prý katovickým vyšetřovatelům. Takto jednal již od devadesátých let až do roku 2006.

Žaloba míří i za politiky

Úplatkářský primát náleží bývalému prezidentovi druhé největší černouhelné firmy JSW, který podle deníku Rzeczpospolita od Jagiełła inkasoval 2,2 milionu zlotých. Dva výkonní šéfové největší černouhelné společnosti v Evropě Kompania Węglowa měli též dostat tučné úplatky. Mezi obžalovanými jsou také bývalí šéfové lublinského dolu Bogdanka. V lednu Gazeta Wyborcza uvedla, že žaloba byla podána i na někdejšího náměstka ministra životního prostředí ve vládě premiéra Marka Belky. „Máme důkazy, že požadoval a přijal 180 tisíc zlotých,“ řekl tehdy Tomasz Tadla z katovického zastupitelství.

Rzeczpospolita zdůrazňuje, že žalobce může mít problémy s důkazním řízením, protože korunní svědek Jagiełło si loni vzal život a jeho tehdejší komplic, obchodní šéf Voest-Alpine TGT nechce mluvit. Obhajoba každopádně slibuje využít každou pochybnost ve prospěch obžalovaných: „Nevíme, zda peníze, které měly údajně být úplatkem, byly skutečně předány uvedeným osobám, nebo je například Andrzej Jagiełło zpronevěřil,“ řekl obhájce jednoho z obžalovaných Karol Konsek.