Státní LOM Praha v jubilejním roce rekordně vydělal

LOM Praha, ilustrační foto

LOM Praha, ilustrační foto Zdroj: LOM Praha

Přísun zakázek od české armády i zahraničních vojenských složek dotáhl LOM Praha k nejlepšímu hospodářskému výsledku moderní historie. Státní podnik zabývající se hlavně opravami letecké techniky loni vydělal téměř 42 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy.

Po několika ztrátových letech vykazuje LOM od roku 2012 každoročně kladný hospodářský výsledek. Loni, kdy LOM oslavil sto let od založení, firma vykázala zisk před zdaněním 41,6 milionu korun, což představuje meziroční růst o 41,5 procenta. „Pozitivní vývoj hospodaření v roce 2015 výrazně ovlivnila další optimalizace nákladů a zejména pak aktivní obchodní politika,“ uvádí výroční zpráva.

Hlavním zákazníkem LOM Praha zůstává Armáda ČR. Pro české vojáky firma loni provedla generální opravy tří vrtulníků Mi-171Š a několika motorů, zároveň začala opravovat další armádní vrtulníky Mi-24. Opravou v LOM Praha ale prošel například i vrtulník Mi-171 slovenského ministerstva vnitra.

LOMu se také loni podařilo dokončit proces certifikace pro opravy proudových motorů ukrajinského výrobce MotorSich. Firma tak může opravovat pohonné jednotky cvičných vojenských letadel Aero L-39, nejrozšířenějších strojů svého druhu na světě.

Podnik také rovnou získal zakázky na opravy motorů L-39 pro českou armádu, Nigérii a světoznámý akrobatický tým Breitling.

Přestože LOM loni vydělal, hospodaření firmy dál negativně ovlivňovala krize ve vztazích mezi Evropou a Ruskem kvůli Ukrajině a uvalené sankce. LOM totiž z obou zemí dováží některé náhradní díly, za které neexistuje náhrada. „Hospodaření a zajištění zakázkové náplně LOM Praha je stále přímo závislé na korektních vztazích s ruskými a ukrajinskými výrobci a konstrukčními kancelářemi,“ uvedl ředitel podniku Roman Planička.

Kromě oprav letadel a motorů se LOM zabývá i výrobou pístových leteckých motorů a leteckým výcvikem. Kromě české armády loni LOM trénoval vojenské piloty z Iráku, Nigérie a Polska.