Strnadův holding se stal jediným vlastníkem DAKO-CZ. Cenu obchodu strany tají

Czechoslovak Group

Czechoslovak Group Zdroj: Profimedia

Michal Strnad
2
Fotogalerie

Jediným vlastníkem společnosti DAKO-CZ, která vyrábí brzdné systémy a komponenty pro kolejová vozidla, se stala skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Ta koupila 49procentní podíl od Tatravagónky Poprad. Strany přesnou cenu obchodu tají. Má jít o stovky milionů korun. 

„Cenu transakce jsme se rozhodli nezveřejnit, ale byla kalkulována na principu násobků EBITDA a pohybuje se tedy v řádech stovek milionů korun. Jedná se optikou naší skupiny o velmi významnou akvizici,“ uvedl místopředseda představenstva CSG David Chour.

Průmyslově technologická skupina podnikatele Michala Strnada dosud vlastnila 51 procent firmy z Třemošnice, v níž pracuje více než 500 lidí. DAKO-CZ loni utržila 1,26 miliardy korun, o rok dříve měla tržby 1,14 miliardy korun.

Z managementu společnosti odchází generální ředitelka Dagmar Matúšová, která se nově stala personální ředitelkou Tatravagónky. Do čela podniku nastupuje podle CSG dosavadní provozní ředitel Lukáš Andrýsek.

Slovenská firma vyrábí podle CSG nákladní vagony se zhruba 30procentním podílem na evropském trhu. „Obě skupiny se chtějí v železničním průmyslu soustředit na svůj core business, kterým je pro CSG výroba brzdových systémů pro kolejová vozidla a pro Tatravagónku výroba nákladních vagonů. Odchodem z DAKO-CZ zároveň končí majetkové propojení mezi oběma firemními skupinami,“ uvedl Chour.

DAKO-CZ vyrábí brzdy a komponenty pro tramvaje, metro či železniční vozidla. Její produkty odebírají například Siemens, Stadler a Bombardier, z českých například Škoda Transportation. Podíly od akcionářů DAKO-CZ Jaroslav Strnad koupil v roce 2008. Později získal většinový podíl v kopřivnické automobilce TATRA TRUCKS a založil skupinu CSG. V roce 2018 převedl Jaroslav Strnad vlastnictví CSG na syna Michala. Tatravagónka vstoupila do DAKO-CZ v roli menšinového akcionáře s 49procentním podílem na jaře 2014.

Holding CSG se věnuje obranné i civilní průmyslové výrobě a obchodu. V podnicích začleněných do holdingu CSG loni utržily 25,7 miliardy korun a pracuje v nich přes 8200 zaměstnanců. Hlavními obory holdingu jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl a obranný průmysl.