Strojírenský obr Sigma Group je na prodej

Horkovodní čerpadlo SIGMA 250 - NED, zakázka pro Spojené státy

Horkovodní čerpadlo SIGMA 250 - NED, zakázka pro Spojené státy Zdroj: sigmagroup.cz

Nejvýznamnější tuzemský výrobce čerpací techniky s miliardovými tržbami Sigma Group se v současnosti podle dvou na sobě nezávislých zdrojů z finančních kruhů prodává. Nalezením vhodného kupce byla pověřena finanční společnost Patria. Majitelé lutínské Sigmy přitom preferují strategického investora.

Sigma Group na otázky zaslané deníkem E15 ani přes několik urgencí neodpověděla. Dotaz ohledně prodeje nekomentoval ani šéf Patrie Tomáš Klápště.

Jedním z důvodů prodeje může být krach tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. V soutěži totiž Sigma Group úzce spolupracovala s ruským jaderným kolosem Rosatom. „Bez Temelína bude mít společnost horší výsledky,“ upozorňuje bankéř, který si nepřál být jmenován.

Ostatně šéf firmy Milan Šimonovský přede dvěma lety vypočítal, že dostavba Temelína by zajistila společnosti zakázky na dodávku čerpadel a technologických celků v hodnotě až 23 miliard korun. Strojírenská skupina s tak vysokým objemem budoucích zakázek by se snadno prodala například i Rosatomu. Avšak nyní bude hledání kupců o dost složitější.

Současný prodej navíc není v posledních letech jediným pokusem o nalezení kupce pro výrobce čerpadel. „Už to bylo několikrát na trhu,“ uvádí jeden ze zdrojů. „Provádějí tendr, aby zjistili hodnotu skupiny,“ dodal k předchozím pokusům.
Vlastníkem strojírenské skupiny Sigma je kyperská společnost TZ Stones Mining, která sídlí v Limassolu. Akcionářem kyperské firmy je Milan Šimonovský.

Dopad ruského poklesu na tržby

Strojírenská skupina Sigma na internetových stránkách uvádí, že v roce 2013 dosáhly její tržby 1,5 miliardy korun a čistý zisk téměř 121 milionů korun. Oproti předchozímu roku došlo k mírnému zhoršení hospodaření Sigma Group.

Na skupinu může mít navíc nepříznivý dopad vývoj v Rusku, které patří mezi její významné trhy. Ruská ekonomika totiž rychle zpomaluje a hrozí jí recese. Zároveň se rubl propadl vůči koruně, což prodražuje tuzemské zboží na ruském trhu. Strojírenský koncern Sigma tvoří patnáct vývojových, výrobních a obchodních firem. Mezi důležité zákazníky patří státní energetický obr ČEZ, OKD nebo například Teplárny Brno.