Studie: Energetika postavená na zelené elektřině je levnější než jádro

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Výroba elektřiny postavená na obnovitelných zdrojích (OZE) je až o pětinu levnější než energetika, kde jsou hlavním zdrojem jaderné elektrárny. A to i při stávajících cenách elektřiny, které se platí z nově postavených zelených elektráren. Tak zní závěry studie společnosti Prognos pro německý analytický ústav Agora Energiewende.

Experti srovnali celkové náklady na výrobu elektřiny a záložní kapacity pro dva hypotetické systémy, které vycházejí s reálné spotřeby německé ekonomiky a z reálných německých výkupních cen pro obnovitelné zdroje. Cenu za jadernou elektřinu převzali z pětatřicetileté garance, kterou nabídla britská vláda konsorciu vedené francouzskou společností EdF na stavbu dvou bloků jaderné elektrárny Hinkley Point C.

Modelové energetické systémy vychází z toho, že polovinu elektřiny vyrobí OZE, respektive jaderné elektrárny. Zbytek spotřeby pokryjí pružné plynové elektrárny. Cena za jadernou megawatthodinu, převzatá z britské garance, odpovídá 112 eurům. Za solární elektřinu se platí podle stávajících německých pravidel 96 eur v roce 2013 a 57 eur, v cenách roku 2013, v posledním roce provozu. Větrná elektřina stojí podle německé podpory 73 eur v roce 2013 a 44 eur v posledním roce provozu.

Budování přenosové sítě nebylo započítáno

Ze skutečné výroby obnovitelných zdrojů a rozdílu, který budou muset pokrýt plynové elektrárny, spočítali experti z Prognosu náklady na elektřinu v zeleném energetickém systému. Totéž provedli v systému, kde je hlavním zdrojem jádro. Nebrali ovšem v úvahu náklady na budování přenosové sítě.

Zelený energetický systém má vyšší náklady na udržování záložní kapacity za nepředvídatelné obnovitelné zdroje. Pro systém s OZE musí být v systému plynové elektrárny v celkové instalované kapacitě, která odpovídá kapacitě plynu a jádra v alternativním modelu dohromady. Celkem zelená energetika potřebuje skoro třikrát větší instalovanou kapacitu, včetně OZE, než energetika postavená na jádru.

Jenže vyšší náklady na záložní kapacitu za OZE podle expertů plně pokryjí úspory díky nižší ceně zelené elektřiny. Celkem tak náklady na elektřinu u systému OZE plus plyn jsou o pětinu nižší než u systému jádro plus plyn.