Svaz průmyslu odhaduje zhoršení HDP do konce roku. Příští rok by to mělo být lepší

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskovce na Úřadu vlády

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskovce na Úřadu vlády Zdroj: Úřad vlády ČR

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák
Radek Špicar - viceprezident Svaz průmyslu a obchodu
 viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar.
Česká národní banka
5
Fotogalerie

Svaz průmyslu a dopravy kvůli dopadům covidové krize zhoršil odhad růstu českého hrubého domácího produktu pro letošní rok na 2,4 procenta. Důvodem jsou problémy s logistikou, chybějící součástky a rapidní zdražení řady vstupů. Následující rok by měl být lepší, průmyslové firmy podle průzkumu svazu očekávají růst počtu zakázek a zisků. Růst HDP v roce 2022 by se mohl přiblížit čtyřem procentům, odhadl svaz. V červnu svaz předpokládal pro letošní rok ekonomický růst meziročně o tři až 3,5 procenta.

"Průmysl se v jarních měsících rychle dostal na předcovidové hodnoty. Výš se mu ale růst následně nepodařilo. Zastavily ho komplikace na trzích či zablokovaná logistika a s ní související problémy s komponenty. Růst naší ekonomiky bude zhruba na polovině hodnoty EU, po covidovém roku 2020 tak bude velmi slabý. Na druhou stranu musím naše firmy pochválit, jak se staví k problémům a výzvám čelem a že stále velká část z nich například ve své výrobě rostla," uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Česko tak podle odhadů Svazu průmyslu (SP ČR) poroste zhruba polovičním tempem proti celé EU. Podle poslední predikce evropské konfederace BusinessEurope by mohl HDP EU za rok 2021 vzrůst o zhruba 4,8 procenta, Evropská komise očekává růst o pět procent.

Očima guvernéra: Kdy skončí růst inflace?

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub

Výhled firem na rok 2022 je navzdory aktuálním problémům poměrně optimistický. Převládají podniky, které očekávají růst zakázek i zisku, ukázal výsledek pravidelného společného šetření SP ČR a České národní banky mezi nefinančními podniky a také říjnový průzkum svazu mezi členskými firmami.

Celkově by podle odhadu SP ČR měly zisky firem v roce 2021 i v následujícím roce růst. Téměř polovina firem z říjnového průzkumu svazu očekává v roce 2021 růst zisku ve srovnání s předchozím rokem, upozornil ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.

Konkrétně růst zisku v roce 2021 očekává 43 procent respondentů, dalších 18 procent firem předpovídá zhruba stejný výsledek jako v roce 2020. O trochu pozitivnější jsou firmy pro následující rok. Více než polovina firem (53 procent) předpokládá, že dosáhnou vyššího zisku než v roce 2021. Pětina firem pak očekává stejný hospodářský výsledek.

Mezi podniky stále převažují ty, podle nichž se domácí a zahraniční poptávka zlepšuje. Pro příštích šest měsíců převažuje počet firem, které čekají, že jim zakázky porostou. Z průmyslových firem, které se zúčastnily říjnového průzkumu svazu, očekávají dvě třetiny růst zakázek v roce 2022 ve srovnání s rokem 2021.

Necelá polovina firem z průzkumu svazu plánuje vyšší objem investic než v roce 2021. "Nutně potřebujeme rozproudit investice, abychom naše hospodářství oživili. Klíčové bude pomoci firmám s investicemi například do zelené transformace, digitalizace nebo výzkumu a vývoje, které se přelijí do technologických a produktových inovací. Potřebujeme ale kvalitně připravit a spustit například Národní plán obnovy," připomněl Hanák.