Švédský výrobce airbagů Autoliv, který působí i v Česku, hodlá zrušit 6000 pracovních míst

Autoliv je největším výrobcem airbagů na světě.

Autoliv je největším výrobcem airbagů na světě. Zdroj: Shutterstock.com

Švédská společnost Autoliv, která je největším výrobcem airbagů a bezpečnostních pásů na světě, ve čtvrtek oznámila, že hodlá zrušit kolem 6000 pracovních míst. To odpovídá zhruba jedenácti procentům její celkové pracovní síly. 

„Autoliv urychluje globální snižování strukturálních nákladů, zejména v rámci evropských aktivit,“ napsala švédská firma. „Tyto kroky podpoří finanční cíle Autolivu ve střednědobém a dlouhodobém výhledu,“ dodala.

Autoliv hodlá zjednodušit své aktivity z hlediska logistiky a geografické působnosti a plánuje uzavřít některá pracoviště v Evropě. Společnost očekává, že plánované zrušení zhruba 6000 pracovních míst bude dokončeno do roku 2025. Předpokládá, že o práci přijde rovněž kolem 2000 lidí, které zaměstnává nepřímo. 

„Snižování pracovních míst se dotkne lidí v našich kancelářích, technických centrech i továrnách, včetně vedoucích pozic na všech úrovních,“ uvedl šéf podniku Mikael Bratt. Zda se propuštění týká také České republiky, deník E15 zjišťuje. 

Dodavatelé automobilových součástek se v poslední době potýkají s negativními dopady rostoucích cen surovin. Autoliv v lednu podle agentury Reuters uvedl, že růst nákladů byl loni nejhorší za tři desetiletí a že se snaží přenést zvýšené náklady na zákazníky. „Podnik pokračuje v jednáních se zákazníky, aby si zajistil ceny, které odrážejí mimořádnou inflaci,“ napsal Autoliv ve čtvrteční tiskové zprávě.

Plány Škody Auto pro příští roky:

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub