Tatra a DAF chystají nový náklaďák, chtějí tisíce zakázek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tatra

Výrobce nákladních vozů Tatra podepsal smlouvu o spolupráci se společností DAF Trucks. Nový nizozemský partner bude vyrábět motory a kabiny pro novou řadu vozidel Tatra. Obě firmy si chtějí také vypomoci při distribuci nových Tater využitím svých dealerských sítí. DAF získal touto dohodou v Tatře 19 procentní akciový podíl.

Tatra si od nového vozu slibuje, i díky rozšíření distribuční sítě a vstupu do nových teritorií, tisíce nových zákazníků.

„Vybudování tak rozsáhlé sítě dealerů po celé Evropě by samotné Tatře trvalo desítky let a vyžádalo by si náklady ve výši mnoha miliónů eur, a to nezmiňuji desítky nebo dokonce stovky miliónů eur, kterých by bylo zapotřebí na vývoj kabiny a motoru na takové světové úrovni,“ uvedl výhody nového partnerství Ronald Adams, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Tatra.

„Začali jsme s cílem zkonstruovat nové vozidlo Tatra, které by bylo kombinací nejnovějších inovací unikátního podvozku Tatra, nejmodernějších kabin DAF a motorů PACCAR. Tento projekt však vyústil v mnohem rozsáhlejší spolupráci. Ta pro dealery společnosti DAF představuje významné doplnění výrobkového portfolia,“ dodal Adams.

Nový vůz, zkonstruovaný i vyrobený v Kopřivnici, se postupně stane nejdůležitějším produktem v segmentu vozů pro civilní účely. Využití najde ve stavebnictví, důlním průmyslu, lesnictví, při těžbě ropy a plynu i v jiných průmyslových odvětvích.

K financování bude společnost využívat produkty dostupné prostřednictvím společnosti PACCAR Financial Services.

Loni Tatra z prodeje nákladních automobilů, náhradních dílů, služeb utržila 2,575 miliard korun. Celkové tržby Tatra Group včetně jejích dceřiných společností dosáhly 4,281 miliardy korun. Tatra loni také snížila svoji ztrátu, a to na 105 milionů korun. Společnost také získala nové zakázky v Brazílii, kam chce ročně dodávat 400 až 1000 aut. Dalších 500 automobilů dodá do Saúdské Arábie.