Textilka Pegas chystá miliardovou investici, postaví továrnu v Jihoafrické republice

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

František Řezáč, generální ředitel PegasuNonwovens
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
5
Fotogalerie

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens uzavřel kupní smlouvu na pozemek v Jihoafrické republice, kde chce začít stavět novou továrnu. V plánu má zahájit provoz koncem příštího roku.

Podle ředitele firmy Františka Řezáče leží pozemek v provincii Západní Kapsko v průmyslové zóně Atlantis a Pegas Nonwovens ho koupil od Kapského Města.

"Podařilo se nám smlouvu uzavřít podle časového plánu. Pro jihoafrický projekt jde o velmi důležitý krok," uvedl Řezáč.

Hodnotu investice firma očekává v první fázi 785 až 915 milionů korun. Výrobní linka by měla mít roční kapacitu 10 tisíc tun tun a nový závod má obsluhovat rozvíjející se trhy. Samotná Jihoafrická republika má přes 50 milionů obyvatel, zhruba stejný počet mají dohromady i okolní státy Zimbabwe, Botswana, Namibie a Mosambik.

Firma má od roku 2013 zahraniční linku také v Egyptě u Káhiry a má kapacitu 20 tisíc tun. V minulých letech tam chtěla instalovat ještě jednu, kvůli politické nestabilitě v zemi ji však umístí do svého domovského závodu ve Znojmě, kde má i nový sklad. Závod má také v Bučovicích.

Podnik vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává v ČR 570 lidí. Je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě, kde by ale měla skončit.

Ekonomicky se firmě daří, její loňské výnosy dosáhly 5,4 miliardy korun. Rostl jí i provozní zisk a letos očekává i růst komerční výroby. V lednu vydala firma také dluhopisy v hodnotě 1,3 miliardy korun. Výnos bude sloužit k refinancování veřejné emise dluhopisů v listopadu 2018. K tomuto datu jsou splatné dluhopisy vydané společností v roce 2014.