Těžařská firma KKCG opouští Pákistán, zaměří se na Rusko

zemní plyn

zemní plyn Zdroj: ctk

Společnost KKCG podnikatele Karla Komárka prodává svou firmu MND Exploration & Production, která se zabývá průzkumem ložisek ropy a plynu v Jemenu a v Pákistánu a v Pákistánu rovněž těží plyn. Těžařskou firmu by měla převzít pákistánská společnost Pakistan Petroleum Limited.

MND Exploration & Production v Pákistánu vlastní ložisko s denní kapacitou deseti milionů metrů krychlových plynu. V roce 2011 se toto ložisko podílelo na celkovém obratu mateřské skupiny Moravské naftové doly sumou 26 milionů dolarů (515 milionů korun).

Podle deníku Insider budou po prodeji MND Exploration & Production zbývat v těžařské branži KKCG významná aktiva především v Gruzii a v Rusku. V Gruzii má skupina podíl v několika firmách s těžebními a průzkumnými licencemi, které se ale ke komerční těžbě zatím nedostaly. V Rusku pak KKCG vlastní ropný terminál a usiluje o vstup do těžby ropy a plynu.

KKCG se však v posledních letech významněji zaměřuje i na maloobchodní sektor. Skupina získala plnou kontrolu nad českou loterijní jedničkou Sazkou, patří jí také cestovní kancelář Fischer.