Těžba ropy z břidlic sníží zisky OPEC

těžba břidlicového plynu

těžba břidlicového plynu Zdroj: profimedia.cz

Spekulanti na růst cen ropy mají problém. Severoamerická břidlicová naleziště by se podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) mohla v příštím roce postarat o nejvyšší nabídkový boom černého zlata ze zemí mimo OPEC za poslední dvě dekády. A síly nabídky a poptávky nebudou stát na straně ropných býků ani v budoucnu.

„Těžba z břidlic se v příštích letech stane významným faktorem tlačícím ceny ropy dolů,“ uvádí Pavel Sobíšek z UniCredit.
Břidlicová ložiska mohou obrátit závislost světa na tradičních producentech ropy ze zemí OPEC.

Agentura předpokládá, že karty na ropném trhu může nově rozdat již rok 2014. Sám kartel ve středu připustil, že ztrácí podíl na trhu, za hlavní důvod pak označil právě nárůst těžby z břidlic. Poptávka po ropě ze zemí OPEC má v příštím roce klesnout o tři procenta na 29,4 milionu barelů denně, 68 procent světové poptávky po ropě by tak měly pokrýt země mimo kartel.

Zásoby břidlicových ložisek ropyZásoby břidlicových ložisek ropy | E15

Soupiska ropných dovozců navíc asi brzy přijde o velkého hráče. „Spojené státy by se díky břidlicové ropě mohly stát během několika let soběstačné,“ uvádí Sobíšek. Jen za posledních osm let snížily svou závislost na dovozu ropy o 36 procent. „Břidlicová ložiska v USA již způsobila revoluci na trhu s plynem a nepřímo tím tlačí dolů cenu ostatních energií. Díky této revoluci se například dramaticky snížily ceny uhlí v Evropě,“ uvádí Vít Jedlička z Colossea. Nejznámější domácí obětí tohoto trendu zůstává těžařské memento NWR.