Tykač se prý zajímá o zkrachovalý lihovar

Lihovar v Trmicích

Lihovar v Trmicích Zdroj: agroweb

Průmyslový lihovar v Trmicích u Ústí nad Labem od předloňského prosince stojí. Kdo oživí nezkolaudovanou chemičku na výrobu bioetanolu, zavřenou po třech letech problematického provozu, se má rozhodnout v těchto dnech. Mezi vážné zájemce údajně patří Pavel Tykač.

„Do konce června budeme mít jasno, komu lihovar prodáme,“ uvedl minulý týden konkurzní správce lihovaru PLP v Trmicích Aleš Klaudy. Kupce spolu s věřitelským výborem vybírá ze dvou favoritů, kteří s nabídkami postoupili do finále. „Jde o významnou českou investiční skupinu a zahraniční společnost z oboru,“ říká bez dalších podrobností Klaudy. Do podpisu kupní smlouvy nechce jméno vítěze prozradit. Odmítl také upřesnit, kdo jsou oba nejvážnější zájemci. Podle informací týdeníku Euro se o trmický lihovar uchází uhlobaron Pavel Tykač. Stejné zdroje uvádějí, že zahraniční uchazeč je z Ruska.

„Česká společnost se o lihovar zajímá už dlouho. Zahraniční firma se ozvala později, má vážný zájem, ale požaduje ještě další informace,“ porovnává postoje obou finalistů konkurzní správce. Prodeje předluženého lihovaru se ujal poté, co se o to loni neúspěšně snažila společnost PricewaterhouseCoopers. Nejvíce peněz dluží trmická chemička ČSOB a České spořitelně, které půjčovaly na výstavbu.

Ještě před rokem insolvenční správce tipoval, že chemička by se mohla prodat za cenu kolem 700 milionů korun. A současné nabídky? Údajně převyšují tři sta milionů korun. Zdroje týdeníku Euro přesto hovoří o tom, že zahraniční kupec je za lihovar ochoten zaplatit přes půl miliardy.

(Více čtete v aktuálním vydání týdeníku Euro)